Produkcja Zwierzęca

kozyARiMR przypomina, że w dniu 31 grudnia br. upływa termin na dokonanie spisu bydła, owiec, kóz i świń przebywających w siedzibie stada, który następnie należy dostarczyć do Biura Powiatowego ARiMR.

trzodaZarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych oprotestował projekt (do pobrania) nowelizacji rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej ( treść opinii KRIR).

drobW odpowiedzi na przekazany projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zarządzenia środków związanych z zagrożeniem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu, w dniu 12 grudnia 2016 r. Zarząd KRIR przekazał uwagi.

trzoda2W odpowiedzi na przedstawiony do zaopiniowania projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniający rozporządzenie w sprawie liczby punktów, jaką przypisuje się stwierdzonej niezgodności, oraz procentowej wielkości kary administracyjnej w zależności od liczby punktów przypisanych stwierdzonym niezgodnościom, Zarząd KRIR w swojej opinii przekazanej ministrowi rolnictwa w dniu 2 grudnia 2016 r. stwierdził, że zmieniane przepisy przedmiotowego rozporządzenia dotyczące znakowania świń w ramach prowadzonego przez ARiMR systemu IRZ są skutkiem przyjętej ustawy z dnia 23 września 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia zwalczania chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2016 r. poz. 1605).

trzoda

Od 18 października br. obowiązują zmienione przepisy dotyczące znakowania świń, wprowadzone ustawą o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia zwalczania chorób zakaźnych zwierząt(Dz. U. z 2016 r. poz. 1605) .

W związku z obowiązkiem, ponownego kolczykowania lub tatuowania zwierząt kolejnym numerem stada, Zarząd KRIR wystąpił 1 grudnia 2016 r. do ministerstwa rolnictwa o interpretacją wprowadzonych przepisów celem jednolitego ich stosowania.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Wybierz zawód: