Sprawozdania z prac

Omawiany okres sprawozdawczy zdominowany był działaniami samorządu rolniczego w związku z procedowaną w Parlamencie projektem ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt, zakazującej uboju rytualnego oraz hodowli zwierząt futerkowych.

W dniu 2 października 2020 r. na zaproszenie Prezesa Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej Pana Ryszarda Kierzka  Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Pan Wiktor Szmulewicz wziął udział w spotkaniu z Marszałkiem Senatu w sprawie ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Marszałek Senatu Tomasz Grodzki przybył, by wysłuchać opinii środowiska rolniczego na temat projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt tzw. „5 dla zwierząt” W spotkaniu uczestniczyli, oprócz licznie zgromadzonych rolników z regionu, parlamentarzyści RP, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz przedstawiciele różnych branż mięsnych.

6 września 2020 r. przedstawiciele samorządu rolniczego wzięli udział w uroczystości Ogólnopolskiej Pielgrzymce Rolników i Święcie Dziękczynienia za Plony, czyli Jasnogórskich Dożynkach. Uroczystą Mszę Świętą z błogosławieństwem płodów ziemi i wieńców żniwnych odprawił Metropolita Białostocki Abp Tadeusz Wojda. Tradycyjnie na początku Starostowie dożynek, Anna i Grzegorz Wiesławscy z Zagórza, złożyli na ręce głównego celebransa bochen chleba wypieczony z mąki z tegorocznego ziarna. Główne dożynkowe uroczystości odbyły się z udziałem Prezydenta RP Andrzeja Dudy oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Podczas wystąpienia na Jasnej Górze Prezydent Andrzej Duda dziękował rolnikom za ich trud i pracę, która jest gwarantem bezpieczeństwa żywnościowego całego kraju. Zapewnił, że będzie nadal czynił wszystko,  żeby polscy rolnicy nie tylko mogli spokojnie pracować, ale przede wszystkim, żeby polska wieś jak najlepiej się rozwijała, żeby to, co nowoczesne, było zapewnione także dla polskiej wsi. W wystąpieniu Prezydenta pojawił się też wątek wsparcia dla rolników, których gospodarstwa zostały dotknięte suszą oraz innymi klęskami żywiołowymi.

Miesiąc sierpień czas żniw i zbioru całorocznego trudu – plonu naznaczony został dla samorządu rolniczego  żałobą z powodu śmierci wieloletniego Członka Krajowej Rady Izb Rolniczych, Prezesa Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej – ŚP.  Jana Heichela, który zmarł 14 sierpnia 2020 r. Jego zaangażowanie w sprawy rolnictwa i ogromna wiedza stanowiły nieocenione wsparcie dla nas wszystkich. Będzie nam brakowało jego wiedzy, rozsądku i spokoju, ale przede wszystkim dobroci i życzliwości. Cześć jego pamięci.

Dla rolników lipiec jest miesiącem żniw i ukoronowaniem ich całorocznej ciężkiej pracy. Pomimo wczesnowiosennej suszy, przyszły deszcze i plony według najnowszych prognoz dla Polski kształtują się lepiej niż rok temu i powyżej średniej. Obfite opady w czerwcu i lipcu poprawiły wilgotność gleby i warunki upraw w większości kraju (z wyjątkiem północnego zachodu). Wilgotność gleby dla upraw jarych była ogólnie korzystna i nastąpiła regeneracja po suchym początku sezonu. Jednakże lokalne nawalne opady deszczu i gradu pozostawiły wielu rolników w trudnej sytuacji. Miesiące letnie to trudny okres dla producentów trzody chlewnej, ponieważ ryzyko transmisji asf do chlewni zacznie wzrasta. Dlatego ważne jest utrzymanie wsparcia w formie refundacji części kosztów bioasekuracji oraz wyrównania dochodów producentów trzody chlewnej z terenów objętych asf, o które samorząd rolniczy kolejny raz wnioskował. W tym okresie odbyło się też wiele walnych zgromadzeń wojewódzkich izb rolniczych podsumowujących działalność w 2019 r.

22 czerwca 2020 r. w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie doszło do podpisania umowy programowej pomiędzy Prezydentem Rzeczypospolitej Polskiej Panem Andrzejem Dudą a Krajową Radą Izb Rolniczych. Prezes Wiktor Szmulewicz zadeklarował  gotowość do współpracy z Prezydentem Rzeczypospolitej Polskiej Panem Andrzejem Dudą na rzecz wsparcia polskich rolników i rozwoju polskiej wsi.