Produkcja Zwierzęca

W dniu 27 marca 2017 r. Zarząd KRIR realizując wniosek z VII posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Krzysztofa Jurgiela z wnioskiem o zmianę przepisów rozporządzenia z dnia 20 grudnia 2016 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Zarząd KRIR zwrócił się o wprowadzenie przepisów zezwalającym hodowcom na wypuszczenie drobiu na teren otwarty poza strefą zapowietrzoną i zagrożoną. Utrzymywanie drobiu, przyzwyczajonego do swobodnego wybiegu, przez dłuższy czas w pomieszczeniu zamkniętym, odbija się negatywnie na kondycji zdrowotnej zwierząt, a w przypadku kur niosek powoduje znaczny spadek nieśności.

Proponujemy, aby zakaz ten utrzymać tylko na terenach zapowietrzonych i bezpośrednio zagrożonych występowaniem ptasiej grypy. Natomiast w pozostałych rejonach, gdzie takiego zagrożenia nie ma, w drodze decyzji wojewody należy ten zakaz uchylić. 

rybyRealizując wniosek z VII posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych, Zarząd KRIR w dniu 24 marca 2017 r. zwrócił się do ministra rolnictwa w kwestii planów pozbawienia hodowców ryb karpiowatych rekompensat wodno-środowiskowych i powrotu rybactwa śródlądowego pod nadzór resortu rolnictwa.

W dniu 27 marca 2017 r. Zarząd KRIR realizując wniosek z VII posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Krzysztofa Jurgiela z wnioskiem o przeprowadzenie naboru uzupełniającego na rekompensaty dla rolników poszkodowanych w wyniku wystąpienia na terenie Polski wysoce zjadliwej grypy ptaków. 

Wnioski o udzielenie pomocy finansowej można było składać od 1 do 28 lutego 2017 r. w Biurach Powiatowych ARiMR, jednak nie wszyscy rolnicy mogli w tym czasie skorzystać z pomocy, a ogłaszanie nowych ognisk grypy ptaków przez Inspektorat Weterynarii powiększa grono potencjalnych beneficjentów pomocy. Dlatego też należy umożliwić rolnikom z terenów dotkniętych ptasią grypą możliwość skorzystania z pomocy. 

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych realizując wniosek z VII posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił w dniu 27 marca 2017 r. do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Krzysztofa Jurgiela, w sprawie zmiany przepisów uboju gospodarczego. 

Obecnie przeprowadzenie uboju gospodarczego może dokonywać osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje określone przepisem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 września 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt (Dz. U. 2004 nr 205 poz. 2102). Uboju świń, owiec, kóz w gospodarstwach dokonują wyłącznie osoby posiadające  kwalifikacje, o których mowa w § 3 ust. 1., czyli „Unieruchamianie, ogłuszanie, wykrwawianie lub uśmiercanie zwierząt bez wykrwawiania przeprowadzają osoby, które:

  1. Ukończyły 18 lat;
  2. Posiadają wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe;
  3. Odbyły szkolenie teoretyczne oraz trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym, pod stałym nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym.”

Przepisy ww. rozporządzenia są trudne do realizacji w praktyce, gdyż jest bardzo mało osób posiadających odpowiednie kwalifikacje, a firmy dokonywujące uboju nie chcą przyjmować praktykantów. Ubój na potrzeby własne to tradycja, a wprowadzone przepisy prowadzą do utrudnień dla rolników zwłaszcza dla prowadzących małe gospodarstwa rodzinne.

W związku z powyższym, Zarząd Krajowej Rady Izb na wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się o skrócenie wymaganego czasu praktyki i uznanie osób, które wcześniej przeprowadzały ubój gospodarczy, a obecnie nie posiadają wymaganych  kwalifikacji za osoby uprawnione do jego przeprowadzania.

arrOd dnia 18 marca do dnia 7 kwietnia 2017 r. można składać wnioski o udzielenie pomocy w ramach poniższych mechanizmów uruchomionych w oparciu o przepisy dotyczące nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów mleka i świń:

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Wybierz zawód: