Afrykański Pomór Świń

dzikZarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych z niepokojem obserwuje rozprzestrzeniane się wirusa ASF wśród populacji dzików w woj. podlaskim. Dotychczasowe wytężone działania wszystkich służb i instytucji zaangażowanych w walkę z pomorem nie przyniosły natychmiastowego wyniku, czego dowodem są kolejne przypadki wykrycia wirusa wśród odstrzelonych lub padłych dzików.

trzoda chlewnaW odpowiedzi na pismo Zarządu KRIR przekazujące Stanowisko w sprawie wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń, resort rolnictwa przekazał odpowiedź, w której informuje, że obszary objęte restrykcjami obejmują obecnie województwo podlaskie, mazowieckie i lubelskie. W Ministerstwie podjęto szereg działań zmierzających do opanowania zaistniałej niekorzystnej sytuacji epizootycznej jak i ekonomicznej.

trzodaW przekazanym w dniu 15 września 2016 r. Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi stanowisku, Zarząd KRIR wskazał, iż wielkim zaniepokojeniem obserwuje pogarszającą się sytuację producentów trzody chlewnej związaną się z rozprzestrzenianiem się w kraju wirusa afrykańskiego pomoru świń.

trzoda chlewnaDoświadczenia państw europejskich, które zmagały się z chorobą pokazują, że bardzo trudno jest zamknąć wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń w jednym miejscu, dlatego samorząd rolniczy apeluje, aby rolnicy nie kupowali prosiąt nieoznakowanych, niewiadomego pochodzenia, a wybierali tylko zwierzęta z pewnego źródła.

trzoda chlewnaPrzygotowano specustawę o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Zostanie także powołany pełnomocnik ds. łagodzenia skutków wystąpienia wirusa ASF – będzie nim sekretarz stanu w resorcie rolnictwa - Jacek Bogucki. Na obszarze ochronnym jest około 600 tysięcy sztuk trzody chlewnej. Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej, do 15 października br., z tego obszaru można wywozić świnie tylko do przerobu w temperaturze powyżej 80° C do specjalnie wyznaczonych przedsiębiorstw. Dlatego też została przygotowana specustawa, aby zapewnić możliwości zagospodarowania produktów wyprodukowanych z mięsa świń wolnych od wirusa afrykańskiego pomoru świń.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Wybierz zawód: