Afrykański Pomór Świń

trzoda chlewnaW odpowiedzi na propozycje wyrażone we wnioskach VI Walnego Zgromadzenia Podlaskiej Izby Rolniczej dotyczące ograniczenia rozprzestrzeniania się wirusa ASF, w dniu 17 stycznia 2017 r. resort rolnictwa przekazał informacje, że aktualnie na terenie pięciu granicznych województw (warmińsko- mazurskiego, podlaskiego, mazowieckiego, lubelskiego, podkarpackiego) prowadzony jest odstrzał sanitarny dzików zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 lutego 2016 r. w sprawie zarządzenia odstrzału sanitarnego dzików (Dz. U. poz. 229). Na dzień 2 stycznia 2017 r. w ramach umów zawartych na podstawie ww. rozporządzenia odstrzelono 8052 sztuk dzików.

trzoda chlewnaZarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, podzielając zaniepokojenie rolników przedłużającym się trwaniem choroby ASF, wyrażone we wnioskach VI Walnego Zgromadzenia Podlaskiej Izby Rolniczej, zwrócił się 8 grudnia 2016 r. do ministra rolnictwa o rozważenie możliwości przychylenia się do propozycji:

las drogaJedną z dróg umożliwiających przenoszenie się wirusa ASF w populacji dzików jest zjadanie przez zwierzęta pozostawionej w lasach żywności pochodzącej z wieprzowiny niewiadomego pochodzenia.

dzikZarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych z niepokojem obserwuje rozprzestrzeniane się wirusa ASF wśród populacji dzików w woj. podlaskim. Dotychczasowe wytężone działania wszystkich służb i instytucji zaangażowanych w walkę z pomorem nie przyniosły natychmiastowego wyniku, czego dowodem są kolejne przypadki wykrycia wirusa wśród odstrzelonych lub padłych dzików.

trzoda chlewnaW odpowiedzi na pismo Zarządu KRIR przekazujące Stanowisko w sprawie wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń, resort rolnictwa przekazał odpowiedź, w której informuje, że obszary objęte restrykcjami obejmują obecnie województwo podlaskie, mazowieckie i lubelskie. W Ministerstwie podjęto szereg działań zmierzających do opanowania zaistniałej niekorzystnej sytuacji epizootycznej jak i ekonomicznej.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Wybierz zawód: