Afrykański Pomór Świń

trzoda chlewnaNa stronach Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Biuletynu Informacji Publicznej Rządowego Centrum Legislacji ukazał się projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Pomimo, że projekt nie został skierowany do konsultacji społecznych, Zarząd KRIR w dniu 26 czerwca 2014 r. przekazał resortowi rolnictwa opinię samorządu rolniczego w tej sprawie.

dzikW gminach objętych ograniczeniami weterynaryjnym związanymi z afrykańskim pomorem zakłady mięsne wypowiadają niektórym rolnikom umowy kontraktacyjne na dostawy tuczników. W związku z tym Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa o podjecie działań w tej sprawie. 

pdfwystąpienie KRIR

dzikGłówny Lekarz Weterynarii poinformował, iż w dniu 29 maja 2014 r. w godzinach wieczornych otrzymał wyniki badań laboratoryjnych potwierdzające wystąpienie trzeciego przypadku afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzika, natomiast w dniu dzisiejszym, tj. 30 maja 2014 r. otrzymał wyniki badań potwierdzające wystąpienie czwartego przypadku ASF u dzików w Polsce.

dzikW związku z ukazaniem się w mediach informacji o możliwości wystąpienia trzeciego przypadku afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzika na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, Główny Lekarz Weterynarii przekazał następujące informacje.

mrirwMinister Rolnictwa i Rozowju Wsi przeprowadził 21 maja 2014 r. rozmowę telefoniczną z ministrem polityki rolnej i gospodarki żywnościowej Ukrainy Igorem Szwajką. Głównymi jej tematami były utrzymywane przez Ukrainę zakazy importu z Polski wołowiny i bydła oraz świń, wieprzowiny i produktów wieprzowych. Minister Sawicki, zwracając uwagę na to, że rozmowy dwustronne w sprawie wołowiny prowadzone są już od wielu lat, wyraził nadzieję, że w najbliższym czasie zakończą się one decyzją Ukrainy o wznowieniu możliwości importu w tym zakresie. Zdaniem Ministra Sawickiego utrzymywanie zakazu jest nieuzasadnione, zwłaszcza że Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt uznaje Polskę za kraj o kontrolowanym ryzyku wystąpienia tej choroby.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Wybierz zawód: