Pozostałe

W odpowiedzi na pismo Krajowej Rady Izb Rolniczych z dnia 09 listopada 2023 r., Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w piśmie z dnia 21 listopada 2023 r. przedstawiło informację na temat szeregu instrumentów wsparcia dla
producentów rolnych, które z miały poprawić dochodowość prowadzonej produkcji czy też obniżyć koszty produkcji, w związku z destabilizacją na rynku rolnym spowodowaną agresją Rosji na Ukrainę.

Zarząd KRIR VII22 listopada 2023 r. w Parzniewie odbyło się I Posiedzenie Krajowej Rady Izb Rolniczych VII kadencji, na którym wybrano Zarząd, Komisję Rewizyjną oraz Budżetową. Prezesem Zarządu KRIR ponownie został Wiktor Szmulewicz – Prezes Mazowieckiej Izby Rolniczej, natomiast Wiceprezesem został Robert Nowak – Delegat Śląskiej Izby Rolniczej. Członkami Zarządu KRIR zostali: Jolanta Nawrocka – Delegat Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Gustaw Jędrejek – Prezes Lubelskiej Izby Rolniczej oraz Grzegorz Leszczyński – Prezes Podlaskiej Izby Rolniczej.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pismem z dnia 16 listopada 2023 r., udzieliło odpowiedzi na wnioski w sprawie wyłączenia w nowej Wspólnej Polityce Rolnej obowiązku ugorowania 4% gruntów ornych, przekazując co następuje:

VIII Forum Rolnikow i AgrobiznesuOrganizowane przez Top Agrar Polska, tegoroczne Forum Rolników i Agrobiznesu odbędzie się 28 listo­pada 2023 r. w Sali Ziemi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich pod hasłem „Ziemia w opałach – jak zapewnić wodę, żywność i dobre środowisko – kluczowe znaczenie rolnictwa”. Program oraz szczegółowe informacje znajdują się tutaj >>>

 

wieprzowina (8)

W odpowiedzi na wystąpienie Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 24 października 2023 r. w sprawie zwiększenia maksymalnego limitu dla świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego i końskiego oraz produkowanych z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych i mięsa mielonego zbywanych w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, resort rolnictwa poinformował, co następuje.

Zgodnie z przepisami z zakresu bezpieczeństwa żywności dotyczącymi RHD (1), maksymalny limit zbywania ww. produktów pochodzenia zwierzęcego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego wynosi 2300 kg rocznie i ma zastosowanie wyłącznie w odniesieniu do dostarczania tych produktów ww. zakładom, nie zaś do ich zbywania/sprzedaży konsumentom.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com