Produkcja Zwierzęca

W dniu 17 sierpnia 2021 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy w sprawie zmian do Programu wsparcia gospodarstw utrzymujących świnie.

W odpowiedzi na wniosek z posiedzenia KRIR w sprawie rozwiązania problemu zagospodarowania mięsa ze zwierząt „niepełnowartościowych” i stworzenia oferty rynkowej dla mięsa znakowanego „o gorszej jakości” >>>, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w piśmie z dnia 21 lipca 2021 r., informuje, co następuje:

Uprzejmie informujemy o konsultacjach publicznych w sprawie inicjatywy Komisji Europejskiej, która ma na celu aktualizację unijnych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt tak, aby zwiększyć rolę analiz opartych na najnowszych badaniach naukowych, a także rozszerzyć zakres tych przepisów i ułatwić ich egzekwowanie, co przyczyni się do podniesienia ogólnego poziomu dobrostanu zwierząt w UE.

Link do konsutlacji: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12950-Dobrostan-zwierzat-przeglad-prawodawstwa-UE_pl

krowy idą na pastwisko

W związku z udostępnieniem w Rządowym Centrum Legislacji nowej wersji projektu ustawy o minimalnej odległości dla planowanego przedsięwzięcia sektora rolnictwa, którego funkcjonowanie może wiązać się z ryzykiem powstawania uciążliwości zapachowej - Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystosował w dniu 7 lipca 2021 r. do Ministra Klimatu i Środowiska stanowczy protest wobec sposobu procedowania ww. ustawy, której projektowane przepisy są szkodliwe dla prowadzenia i rozwoju gospodarstw rodzinnych prowadzących produkcję zwierzęcą. Samorząd rolniczy odbiera ten projekt jako kolejną próbę Rządu niszczenia produkcji zwierzęcej w Polsce.

W dniu 2 lipca 2021 r. Zarząd KRIR realizując wniosek przyjęty na VIII posiedzeniu KRIR, które odbyło się 24 czerwca 2021 r., zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy w sprawie rozwiązania problemu zagospodarowania mięsa ze zwierząt „niepełnowartościowych”. Z obserwacji skupów żywych zwierząt na cele rzeźne, w szczególności zwierząt po przebytych chorobach lub urazami nasuwa się podejrzenie, że część mięsa z takich zwierząt trafia do przetwórstwa i do zwykłego obrotu rynkowego. Stwarza to okoliczności do pojawiania się afer medialnych, tak jak to miało miejsce z tzw. „leżakami” w rzeźni w 2019 r.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com