Produkcja Zwierzęca

bydlo.jpgZ dniem 31 grudnia 2013 r. dobiegły końca okresy przejściowe, przewidziane w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. U. UE L 250 z 18.9.2008, s.1, ze zm.), dotyczące wybranych odstępstw od zasad obowiązujących w rolnictwie ekologicznym. Powyższe dotyczy następujących odstępstw:
 

ijhars.jpgGłówny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że od dnia 1 stycznia 2014 r. stosuje się część B załącznika VI Rozporządzenia nr 1169/2011. Etykieta mięsa mielonego od dnia 1 stycznia br. powinna zawierać następujące wyrażenia: „zawartość procentowa tłuszczu poniżej …” oraz „stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej …"*. Dodatkowo we wspomnianym załączniku podano cztery kategorie mięsa mielonego ustalone na podstawie zawartości tłuszczu oraz stosunku kolagenu do białka mięsa, tj,:

 

wieprzowina (1).JPGW związku z pojawiającym się w mediach wiadomościami dotyczącymi zmian w przepisach określających najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu w mięsie i wyrobach mięsnych, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że nieprawdziwe są, pojawiające się w niektórych mediach informacje, że od września 2014 r. norma dotycząca zawartości benzo(a)pirenu w wyrobach mięsnych będzie wynosiła 0,2 mikrograma na kilogram. Zgodnie bowiem z pkt 6.1.4 sekcji 6 załącznika do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.) od 1 września 2014 r. najwyższy dopuszczalny poziom benzo(a)pirenu w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych wynosić ma 2 mikrogramy na kilogram.

arimr_cd4870e10d.jpg12 firm zawarło z ARiMR umowy na świadczenie w 2014 r. usług utylizacyjnych obejmujących zbiór, transport i unieszkodliwienie padłych zwierząt gospodarskich. Są to następujące podmioty: EKO - STOK Sp. z o.o.; Elkur Franciszek Kurowski Sp. J. ; Energoutil Jan Laskowski; Jasta Sp. z o.o.; PP-H Hetman Sp. z o.o.; PPP Bacutil Sp. J.; Promarol - Plus Sp. z o.o.; Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Amba Sp. z o.o.; Saria Polska Sp. z o.o.; STRUGA S.A.; ZP-H Barbara Rakowska; ZR-P "FARMUTIL HS" S.A. Ponieważ w 2014 r. w poszczególnych województwach usługi utylizacyjne świadczyć będzie od dwóch do dziewięciu firm, Agencja przypomina, że rolnicy zanim zdecydują się komu zlecą wykonanie takich usług, powinni zapoznać się z cenami oferowanymi przez przedsiębiorców działających w ich regionie.

mleko.jpgW miesiącach kwiecień – listopad 2013 r. do podmiotów skupujących dostarczono ok. 6,7 mld kg po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu (wg danych zaczytanych do systemu informatycznego ARR na dzień 02.01.2014 r.). Stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 8 miesiącach roku kwotowego 2013/2014 wyniósł ok. 68,04%. Natomiast szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw ukształtował się na poziomie 67,85%. W okresie IV – XI 2013 r. ilość skupionego mleka ukształtowała się na poziomie wyższym o 0,58% niż w tym samym okresie roku 2012/2013.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com