Produkcja Zwierzęca

wieprzowina (8)Resort rolnictwa skierował 7 maja 2014 r. do unijnego komisarza ds. zdrowia Tonio Borga pismo w sprawie stosowania nowych norm dotyczących zawartości benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych.

mlekoAgencja Rynku Rolnego poinformowała, że na podstawie informacji miesięcznych przesyłanych przez podmioty skupujące do Dyrektorów Oddziałów Terenowych ARR, w okresie od 1 kwietnia 2013 r. do 31 marca 2014 r. ilość skupionego mleka wyniosła 10 076 mld kg, po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu (wg danych zaczytanych do systemu informatycznego ARR na dzień 25.04.2014 r.).

giw logoW związku z doniesieniami medialnymi dotyczącymi wprowadzenia przez Konfederację Szwajcarską zakazu importu wieprzowiny z Polski Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że w rozmowie telefonicznej Główny Lekarz Weterynarii Szwajcarii pan Hans Wysf zaprzeczył wprowadzeniu jakichkolwiek restrykcji dotyczących importu polskiego mięsa wieprzowego, które wykraczałyby poza opublikowaną Decyzję Komisji 2014/178.

ke3 kwietnia 2014 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi skierował list do komisarza ds. zdrowia i konsumentów KE Tonio Borga, w którym zaapelował o podjęcie działań, celem spowodowania zaprzestania stosowania przez państwo trzecie arbitralnych, dyskryminacyjnych i ulegających dodatkowo rozszerzaniu praktyk handlowych wobec państw członkowskich UE.

krowa31 marca 2014 r. zakończył się kolejny rok kwotowy. Tym samym Agencja Rynku Rolnego przypomina dostawcom bezpośrednim i podmiotom skupującym o obowiązku złożenia w terminie do dnia 14 maja 2014 r. do właściwych miejscowo Oddziałów Terenowych ARR informacji za poprzedni rok kwotowy. Dostawca bezpośredni lub podmiot skupujący, który nie prześle informacji za poprzedni rok kwotowy w wymaganym terminie podlega karze pieniężnej (art. 54 i 54m ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych – Dz. U. z 2013 r. poz. 50 ze zm.).

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com