Produkcja Zwierzęca

mlekoW miesiącach kwiecień – sierpień 2014 do podmiotów skupujących dostarczono ok. 4,59 mld kg mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu (wg danych zaczytanych do systemu informatycznego ARR na dzień 25.09.2014 r.). Stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 5 miesiącach roku kwotowego 2014/2015 wyniósł ok. 46,71%. Natomiast szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw ukształtował się na poziomie 46,31%.

paragrafW odpowiedzi na pismo znak ŻW orz/mj-02-1(3)/2014(3089) z dnia 14.08.2014r. przy którym przekazano projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt samorząd rolniczy pozytywnie zaopiniował projektowane zmiany w treści rozporządzenia.

wieprzowina (8)Normy dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych określone są w przepisach rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z póżn. zm.).

KE 4Dwa wnioski na rzecz poprawy zdrowia zwierząt i ludzi ogłosiła właśnie Komisja Europejska. Dotyczą one weterynaryjnych produktów leczniczych oraz paszy leczniczej. Celem Komisji jest m.in. zwalczanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.– Wprowadzamy środki, które przyczynią się do utrzymania skutecznego działania antybiotyków u ludzi i zwierząt – powiedział komisarz Tonio Borg.

mlekoW następstwie wprowadzenia przez Federację Rosyjską z dniem 7 sierpnia 2014 r. na okres jednego roku zakazu importu z UE produktów mlecznych, Komisja Europejska, w celu stabilizacji sytuacji rynkowej oraz przeciwdziałania wystąpieniu zakłóceń na rynku spowodowanych znaczącym spadkiem cen, uruchomiła środki wsparcia dla sektora mleczarskiego.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com