trzoda.jpgW związku z napływającymi sygnałami odnośnie niebezpieczeństwa spożywania przez ludzi mięsa wieprzowego, informujemy, że grypa typu A/H1N1 występująca u świń nie jest chorobą przenoszoną przez żywność, a zatem mięso świń nie jest groźne do jedzenia. W odróżnieniu od ptasiej grypy, która zakaża układ pokarmowy, w przypadku świńskiej grypy chodzi o układ oddechowy. Ostatnie wykrycie wirusa grypy typu A/H1N1 u świń w Kanadzie nie prowadzi do zmiany zaleceń międzynarodowych organizacji zajmujących się sprawami zdrowia publicznego wydanych uprzednio w zakresie bezpiecznego spożycia wieprzowiny i produktów wieprzowych. Zgodnie ze pismem z Komisji Europejskiej otrzymanym przez Głównego Lekarza Weterynarii, mając na uwadze ostatnie doniesienia dotyczące stwierdzenia grypy typu A/H1N1 u świń w Kanadzie, zalecono hodowcom świń zachowywanie normalnych zasady bioasekuracji i ograniczenie dostępu do gospodarstw osobom wykazującym objawy grypopodobne lub wracającym z miejsc, gdzie stwierdzono grypę typu A/H1N1.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com