wieprzowina (1).JPGW ostatnim czasie mamy do czynienia z licznymi próbami nawoływania do bojkotu polskiej żywności. Kampania eliminowania polskiej żywności z rynków krajów UE, w którą zaangażowani byli wysocy urzędnicy państwowi, spowodowała niewątpliwie spadek zaufania konsumentów, zarówno w Polsce jak i w innych krajach. Nagłośnione przez media zarzuty postawione Polsce dotyczące jakości polskich produktów żywnościowych, miały charakter daleko posuniętych pomówień.
 
 
 
 
Istotnym jest jednak konieczność zwrócenia uwagi wszystkich państw członkowskich na fakt, iż oszukańcze praktyki przy wprowadzaniu do obrotu mięsa wołowego dotyczą nie tylko polskich producentów.

IJHARS na podstawie przeprowadzonych badań stwierdziła, że produkt oznakowany jako wołowy, przygotowany do wprowadzenia do obrotu na terenie Polski, nie spełniał wymogów deklaracji producenta ze względu na obecność niedeklarowanego surowca wieprzowego w ilości 29%. Partia mięsa, z którego pobrano próbkę do badań, zakupiona została od hiszpańskiego dostawcy.

Stosownie do wymagań rozporządzenia (WE) nr 178/2002 IJHARS w ramach funkcjonowania systemu RASFF powiadomiła Komisję Europejską o obecności niedeklarowanego surowca wieprzowego jako realnym czynniku, który narusza zasady bezpieczeństwa żywności.

KE odrzucając powiadomienie w przedmiotowej sprawie, nie znalazła podstaw do uznania wyniku przedstawionego przez IJHARS za bezpośrednie lub pośrednie niebezpieczeństwo grożące zdrowiu ludzkiemu. Niezrozumiałe jest jednak dopuszczenie do systemu informacji o podejrzeniu fałszowania mięsa wołowego surowcem końskim przy jednoczesnym pominięciu danych o obecności niedeklarowanych surowca wieprzowego.
 
Skandaliczne sytuacje z jakimi aktualnie boryka się polski przemysł spożywczy to przykłady przestępstw gospodarczych, będących wynikiem oszukańczych praktyk nieuczciwych przedsiębiorców. Należy jednak mieć świadomość, że podobne przypadki zdarzają się również w innych krajach, a wszystkim powinno chodzić o to, aby je skutecznie eliminować.
 
Źródło: IJHARS

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com