mieso.jpgW dniu 5 kwietnia br. Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w związku z aferami mięsnymi i wyraził swoje zaniepokojenie zaistniałymi w ostatnim czasie przypadkami wykrytych nieprawidłości w zakładach przetwórstwa mięsnego. W piśmie zwrócić się do ministra z wnioskiem o pilne podjęcie działań mających na celu wyeliminowanie zaistniałych w ostatnim czasie nieprawidłowości w funkcjonowaniu podległych resortowi rolnictwa Inspekcji, a zwłaszcza weterynaryjnej, nadzorujących zakłady przemysłu mięsnego i ubojnie.
 
 
 
Wybuchające ostatnio afery związane z fałszowaniem mięsa, czy przerobem padłych zwierząt, podważają zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa całego łańcucha żywnościowego.
Zdaniem samorządu rolniczego wynika to w znacznej mierze z systemu nadzoru funkcjonującego w Inspekcji Weterynaryjnej.
Koniecznym jest przeprowadzenie zmian systemowych organizacji Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Nadzór nad ubojem i przetwórstwem żywności powinien pełnić urzędowy lekarz weterynarii, a nie na zleceniu inspekcji weterynaryjnej lekarz weterynarii wykonujący prywatną praktykę. Brak natychmiastowej reakcji resortu rolnictwa w tym zakresie może spowodować stałą utratę wieloletnich starań o zdobycie rynków.
Jednocześnie  KRIR zwraca uwagę na problem braku implementacji przepisów rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009 do prawodawstwa krajowego związanego z ubojem z konieczności.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com