arr.jpegAgencja Rynku Rolnego informuje, że Komisja Europejska podjęła decyzję o uruchomieniu  mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Zgodnie z projektem Rozporządzenia Komisji (UE) w sprawie szczególnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny od dnia 1 lutego 2011 r. Przedsiębiorcy będą mogli składać wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję.
 
 
 
 
Do wniosku o zawarcie umowy należy dołączyć:
  • dwa egzemplarze umowy (wg wzoru ARR), jednostronnie podpisane przez Przedsiębiorcę,
  • oświadczenie Przedsiębiorcy, że w dniu złożenia wniosku jest czynnym podatnikiem VAT, zarejestrowanym na terenie UE dla celów podatku VAT,
  • dowód złożenia zabezpieczenia,
  • oświadczenie, że dokument potwierdzający formę prawną i zakres prowadzonej działalności przedsiębiorcy, złożony w ARR w celu rejestracji/aktualizacji w CRP jest aktualny w dniu złożenia wniosku – dotyczy przedsiębiorców zagranicznych, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej zarejestrowanej na terenie Polski. Jeżeli dane zawarte w ww. dokumencie od momentu jego złożenia uległy zmianie, należy wraz z wnioskiem złożyć aktualny odpis z właściwego rejestru (dokument wydany nie wcześniej niż 3 miesiące przed datą złożenia wniosku) lub inny równoważny dokument wystawiony przez właściwy organ kraju w którym przedsiębiorca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania.
  • umowę pomiędzy Przedsiębiorcą a chłodnią świadczącą usługi przechowalnicze w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny lub w przypadku, gdy Przedsiębiorca jest posiadaczem chłodni, dokument potwierdzający tytuł prawny do chłodni np. kserokopię odpisu z Księgi Wieczystej wydanego nie wcześniej niż 3 miesiące przed datą złożenia wniosku, poświadczoną za zgodność z oryginałem przez Przedsiębiorcę lub kopię umowy dzierżawy chłodni poświadczoną za zgodność z oryginałem przez Przedsiębiorcę.

Wniosek o zawarcie umowy może dotyczyć tylko jednego produktu i powinien zawierać:
  • nazwę lub imię i nazwisko Przedsiębiorcy,
  • adres Przedsiębiorcy,
  • nr NIP,
  • nr CRP,
  • deklarowaną ilość wieprzowiny do przechowywania w kg,
  • nazwę i kod CN produktu,
  • deklarowany okres przechowywania w dniach,
  • wysokość stawki dopłaty za okres przechowywania w €/t,
  • deklarację Przedsiębiorcy, czy będzie korzystał z zaliczkowej dopłaty.

Warunkiem przystąpienia do mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest::
  • rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR,
  • złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca.

Zabezpieczenie powinno być złożone w PLN w formie:
  • depozytu gotówkowego na rachunek bankowy ARR nr: 16 1010 1010 0088 1714 9220 0000
lub
  • bezwarunkowej gwarancji uznanej przez ARR instytucji finansowej.

Termin ważności gwarancji powinien być o 90 dni dłuższy od maksymalnego terminu zakończenia realizacji umowy.

Maksymalny termin realizacji umowy powinien uwzględniać:
  • 7-dniowy termin na zawarcie umowy, liczony od daty złożenia wniosku,
  • 28-dniowy okres na wprowadzenie wieprzowiny do chłodni,
  • wnioskowany okres przechowywania,
  • 3-miesięczny okres na złożenie dokumentów w celu rozliczenia umowy,
  • 120-dniowy okres na rozliczenie umowy.

Przy przeliczeniu kwoty zabezpieczenia z € na walutę krajową należy stosować ostatni kurs wyznaczony przez EBC w miesiącu poprzedzającym:
  • dzień złożenia zabezpieczenia – dla zabezpieczeń jednorazowych składanych do danego wniosku,
  • dzień złożenia wniosku – dla zabezpieczeń blokowych składanych dla wielu wniosków.
Szczegółowe informacje na temat składania zabezpieczeń znajdują się na stronie internetowej ARR w dziale „Finanse”.

Wymagane zabezpieczenie, najpóźniej w dniu złożenia wniosku, musi być:
  • w przypadku depozytu gotówkowego – dostępne na rachunku bankowym Agencji,
  • w przypadku gwarancji uznanej przez ARR instytucji finansowej – złożone w Agencji i skuteczne, tj. prawidłowe pod względem formalno-prawnym i merytorycznym.

Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:

  • 10 ton dla produktów bez kości,
  • 15 ton dla pozostałych produktów.

Dopłatami do prywatnego przechowywania objęte jest mięso dobrej jakości handlowej (zarówno półtusze, jak i poszczególne elementy), spełniające m.in. następujące wymogi:
  • pochodzące z ubojni/zakładu rozbioru spełniających wymagania sanitarno- weterynaryjne określone w przepisach UE, tj. zatwierdzonego zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004,
  • pochodzące od zwierząt:
      a) których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE,
      b) ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni,
  • pochodzące z tusz wieprzowych sklasyfikowanych zgodnie z EUROP.
Szczegółowe wymagania określone będą w „Warunkach udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny”.

Przedsiębiorca, z którym zostanie zawarta umowa będzie zobowiązany do:
  • dostarczenia do chłodni oraz przechowywania na własny koszt i ryzyko wieprzowiny spełniającej określone wymagania, w ilości objętej umową, przez okres określony w umowie w warunkach zapewniających utrzymanie właściwej jakości wieprzowiny przez cały okres przechowywania,
  • nieprzetwarzania przechowywanej wieprzowiny podczas okresu przechowywania,
  • niewymieniania wieprzowiny na inną,
  • nieprzenoszenia wieprzowiny do innej chłodni,
  • zapewnienia łatwej identyfikacji przechowywanej wieprzowiny poprzez  odpowiednie oznakowanie opakowań i/lub palet.

Kategorie produktów, nazwy produktów oraz stawki dopłat za poszczególne okresy przechowywania  znajdują się w załączniku nr 1 do niniejszej informacji.

Szczegółowe warunki oraz tryb postępowania określone zostaną w „Warunkach udzielania dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny” i zamieszczone na stronie internetowej ARR niezwłocznie po opublikowaniu przez KE stosownego rozporządzenia.
 
 
 
 
Źródło: www.arr.gov.pl

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com