trzoda2.jpgW związku z zagrożeniem związanym z dioksynami wykrytymi w Niemczech, 21 stycznia br. Zarząd KRIR zwrócił się z zapytaniem do Minister Zdrowia, ile podległa resortowi zdrowia Państwowa Inspekcja Sanitarna, wykonała w sklepach wielkopowierzchniowych kontroli mięsa sprowadzanego do Polski z Niemiec w ostatnim czasie, tj. od czasu wykrycia dioksyn w Niemczech. Z informacji jakie uzyskała Krajowa Rada Izb Rolniczych wynika, że mięso sprowadzane bezpośrednio z Niemiec przez hipermarkety, których właścicielami są zagraniczne podmioty, nie kupują mięsa od polskich ubojni, gdzie mięso jest badane. Sprawa jest niezmiernie ważna, gdyż może być zagrożone bezpieczeństwo zdrowotne obywateli.
 
 
 
 
Jednocześnie Zarząd KRIR nadmienił, iż od czasu wykrycia dioksyn w niemieckim mięsie, supermarkety w Polsce zmniejszyły znacznie zakup mięsa od polskich podmiotów i zaopatrują się często w mięso bezpośrednio sprowadzane z zagranicy. O zainteresowanie się przedstawioną sprawą Zarząd KRIR zwrócił się również do Ministra Gospodarki, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Lekarza Weterynarii.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com