usb_logo.jpg18 stycznia br. w Warszawie Ambasada Stanów Zjednoczonych w Polsce zorganizowała otwarte spotkanie z przedstawicielami United Soybean Board - organizacji zrzeszającej amerykańskich producentów soi, którego przewodnim tematem były nowe biotechnologiczne odmiany soi w kontekście jej zrównoważonej uprawy oraz produkcji pasz dla zwierząt. W wydarzeniu uczestniczyli m.in. reprezentanci organizacji rolniczych, w tym  również Krajowej Rady Izb Rolniczych, świata nauki, a także Radca ds. Rolnych w Ambasadzie USA Eric Wenberg.

W trakcie prezentacji dotyczącej tendencji na światowym rynku soi przedstawiciele United Soybean Board przekazali najnowsze informacje w zakresie skali produkcji tej rośliny, udziału odmian biotechnologicznych w uprawach oraz okoliczności towarzyszących  rozwoju rynku związanych przede wszystkim z różnym prawodawstwem regulującym uprawę i import produktów GMO w poszczególnych częściach globu. Zgodnie z zaprezentowanymi danymi rok 2009 był rekordowy pod względem skali produkcji soi w USA, gdzie zebrano ok. 91 mln ton z areału obejmującego łącznie 30 mln ha. 92% amerykańskiej soi pochodziła z upraw modyfikowanych genetycznie. Zbiory soi z upraw konwencjonalnych kierowane są do bezpośredniej konsumpcji, w głównej mierze eksportowano je do Japonii. Generalnie, w 2009 roku wyprodukowano na świecie ok. 244 mln ton soi. Światowa konsumpcja śruty sojowej przeznaczanej na pasze wynosi obecnie ok. 158 mln ton, z czego największymi odbiorcami są Unia Europejska (32,72 mln ton), Chiny (31,86 mln ton) oraz Stany Zjednoczone (27,81 mln ton).

Wśród największych - zdaniem przedstawicieli amerykańskich farmerów - problemów związanych z rozwojem światowego rynku soi oraz innych gatunków roślin o zaawansowanym odsetku upraw genetycznie modyfikowanych są różnice w poszczególnych częściach świata w procedurach rejestracji nowych odmian GMO, a także tempo wydawania ewentualnych pozwoleń na ich wprowadzanie na dany rynek. Zdaniem United Soybean Board procedury te są szczególnie uciążliwe w Unii Europejskiej, co wpływa na poziom dostaw śruty sojowej z upraw GMO z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt gospodarskich.

Ponadto, zaprezentowane zostały najnowsze odmiany soi modyfikowanej, które w najbliższym czasie przejdą proces autoryzacji na rynek amerykański. W ciągu najbliższych 10 lat koncerny biotechnologiczne planują wprowadzenie kolejnych odmian soi GMO – 11 o cechach ulepszonych wartościach odżywczych (np. wzbogacone kwasami Ω-3) i 14 odmian zmodyfikowanych ze względu na wartości agrotechniczne.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com