Pozostałe

logo SIR CDR

Informujemy, że w dniach 24-25 listopada 2022 r. Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu organizuje "VII Forum Wiedzy i Innowacji w Rolnictwie". W ramach Forum zaplanowano przeprowadzenie konkursu pn. "Najciekawsze innowacyjne rozwiązania w rolnictwie". Celem konkursu jest promowanie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa i obszarów wiejskich oraz innowacyjnych technik i technologii, które mogą być wykorzystane w celu efektywniejszego zarządzania gospodarstwem rolnym.
Konkurs jest zachętą dla producentów do wdrażania nowych rozwiązań w produkcji rolnej. Zwracamy się z uprzejmą prośbą o zgłaszanie projektów/produktów/rozwiązań do ww. konkursu.

Zgłoszenie do udziału w konkursie odbywa się poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego znajdującego się pod linkiem:

https://docs.google.com/forms/d/1FOlUM7vBpXtIg3ZjIXXoeptgTt8zQabE9WPd0-QIWhg/viewform?edit_requested=true

Zgłoszenia projektów konkursowych należy przesłać do dnia 31 października 2022r.

Więcej informacji, program i regulamin konkursu pod linkiem https://cdr.gov.pl/aktualnosci-instytucje/4242-zaproszenie-do-udzialu-w-konkursie.


Osoba do kontaktu:
Mateusz Sękowski, tel. 48 365 69 39, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Monika Mrożek, tel. 48 365 69 35, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

W dniu 27 września 2022 r., odbyło się posiedzenie Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na którym przedstawiono informację na temat  Krajowego Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. W posiedzeniu udział wzięli: Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz oraz Wiceprezes KRIR Mirosław Borowski. Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz, podczas swojego wystąpienia w trakcie posiedzenia, odniósł się do możliwości jak i zagrożeń wynikających z zatwierdzonego Planu Strategicznego oraz zaznaczył potrzebę dalszych jego zmian.

KGW KRIR

Do 3 października 2022 r. mozna składać wnioski w konkursie grantowym dla Kół Gospodyń Wiejskich w ramach programu „Smakujemy lokalnie” pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. W sumie do wygrania jest 10 grantów w wysokości 10 000 złotych dla tych Kół, które przedstawią najlepsze przepisy na potrawy promujące tradycję kulinarną regionu, z którego pochodzą.

 Od pokoleń polska kuchnia oparta była na lokalnych, sezonowych produktach. Takie jedzenie kojarzy nam się z najwyższą jakością i wspaniałym smakiem, kultywowanym przez Koła Gospodyń Wiejskich. Chcąc zwrócić uwagę na wartość polskiej tradycji kulinarnej oraz powrócić do historii polskiej gościnności powstał program „Smakujemy lokalnie”. Patronat nad programem objął Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, zaś jego ambasadorkami są: Koło Gospodyń Wiejskich „Fajne Babki” z województwa kujawsko-pomorskiego, KGW Borowe z województwa śląskiego oraz KGW Dębnowolanki z województwa mazowieckiego.

Program „Smakujemy lokalnie” kierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, a także małych i średnich  rolników oraz wytwórców i producentów lokalnych produktów spożywczych. Składa się na niego konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich działających w Polsce, w którym do wygrania jest 10 grantów (każdy w wysokości 10 000 zł) na realizację działań promujących polską żywność i aktywizację kobiet mieszkających na wsi.

Zasady przyznawania grantów

O grant mogą ubiegać się Koła lub Związki Kół Gospodyń Wiejskich wpisane do Krajowego Rejestru KGW. Wystarczy w terminie 5 września – 3 października złożyć wniosek zawierający przepis na potrawę promującą kuchnię regionu z wykorzystaniem wybranego produktu marki własnej Carrefour Polska, wraz ze zdjęciami oraz historią dania.

Komisja konkursowa, na czele z ekspertem kulinarnym i znawcą kuchni regionalnej Łukaszem Konikiem wybierze 10 zwycięskich Kół, które otrzymają granty w wysokości 10 tysięcy złotych każda.

Formularz zgłoszeniowy oraz szczegółowe informacje na temat konkursu znajdują się na stronie smakujemylokalnie.pl

Promocja polskiej kuchni regionalnej

Ponadto w ramach programu „Smakujemy lokalnie” Koła Gospodyń Wiejskich mogą bezpłatnie promować i sprzedawać swoje wyroby w sklepach sieci Carrefour.

W ramach kampanii konsumenckiej marka będzie popularyzować produkty i dania tradycyjnej kuchni polskiej bazujące na lokalnej tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Więcej informacji: smakujemylokalnie.pl

Ministerstwo Klimatu i Środowiska odpowiadając na pismo KRIR z dnia 13 lipca 2022 r. w sprawie zabezpieczenia nośników energii dla rolnictwa i przemysłu spożywczego, przedstawiło komentarz Departamentu Strategii i Analiz w Ministerstwie Klimatu i Środowiska do poruszonych w ww. piśmie kwestii:

pieniadze2W nawiązaniu do naszego wniosku o podjęcie działań na forum UE celem zwiększenia wskaźnika określającego górny limit pomocy de minimis w rolnictwie, resort rolnictwa poinformował, że przepisami rozporządzenia Komisji (UE) 2019/316 z dnia 21 lutego 2019 r. zmieniającego rozporządzenie (UE) nr 1408/2013 w sprawie stosowania art. 107 i 108 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej do pomocy de minimis w sektorze rolnym zwiększona została kwota limitu krajowego o 70 232 125 euro i obecnie łączna kwota pomocy de minimis przyznanej w okresie trzech lat podatkowych przedsiębiorstwom prowadzącym działalność w zakresie podstawowej produkcji produktów rolnych w Polsce nie może przekroczyć kwoty 295 932 125 euro.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com