polska wieś14 maja 2024r. w siedzibie Krajowej Rady Izb Rolniczych przy ul. Żurawiej 24 miało miejsce rozstrzygnięcie IV edycji konkursu organizowanego przez Krajową Radę Izb Rolniczych pt. „Rolniczki motorem innowacji w gospodarstwach rolnych w Polsce”.

Była to czwarta edycja konkursu, który odbył się pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Pana Czesława Siekierskiego , patronatem Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego – Pana Dariusza Rohde,  Prezesa Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych TUW – Pana Jerzego Lenarda oraz patronatem medialnym Telewizji Polskiej TVP i Redakcji TOP AGRAR POLSKA.

Decyzją Jury zostało wybrane I, II i III miejsce. Do Biura Krajowej Rady Izb Rolniczych wpłynęło 16 zgłoszeń. Były to Panie:

  • Magdalena Radke, z woj. dolnośląskiego - prowadzi pasiekę (0,46 ha), ( pozyskiwanie miodu i produktów pszczelich ), uprawia zioła i rośliny lecznicze, prowadzi warsztaty i szkolenia nt. wykorzystania w kuchni roślin dziko rosnących, jadalnych.
  • Ewa Chabowska z woj. kujawsko-pomorskiego – prowadzi gospodarstwo towarowo-sadownicze (12,5 ha); uprawa porzeczki czarnej i innych jagodników, jak porzeczka czerwona i agrest; sady, a w nich wiśnie i czereśnie, morele, nektarynki. Produkuje i prowadzi sprzedaż powideł.
  • Jolanta Mazurkiewicz z woj. lubelskiego – prowadzi Różaną Manufakturę, która jest rodzinnym gospodarstwem, zajmującym się wytwarzaniem tradycyjnymi, babcinymi metodami wyrobów z płatków i owoców dzikiej róży oraz z pigwowca pochodzących z własnej plantacji.
  • Beata Pleśnierowicz z woj. łódzkiego – prowadzi gospodarstwo zajmujące się produkcją roślinną (ok 60 ha) oraz produkcją bydła opasowego (ok .100 sztuk)
  • Lidia Moroń-Morawska z woj. małopolskiego - prowadzi pasiekę ekologiczną z certyfikatem ekologicznym. (powierzchnia gospodarstwa 2,3 ha)
  • Monika Szymańczak-Siemiątkowska z woj. mazowieckiego – prowadzi gospodarstwo ekologiczne (ok. 5 ha); produkcja owoców i warzyw, zioła, zboża (cert. Agro Eko), prowadzenie warsztatów dla dzieci w gospodarstwie
  • Teresa Kern z woj. opolskiego - uprawa roślin, hodowla, (ok 50 ha), gospodarstwo agroturystyczne, warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży, spotkania integracyjne i świąteczne dla seniorów
  • Dorota Romaniuk z woj. podlaskiego - ekologiczna produkcja zbóż wysokiej jakości (żyto, pszenica, orkisz, jęczmień, gryka); produkcja mąk i kasz z uprawianych zbóż
  • Edyta Chodyna z woj. pomorskiego - produkcja mieszana (ok 80 ha) ziemi oraz produkcja mleka; uprawy pszenicy, rzepaku, kukurydzy oraz użytki zielone; ok. 50 krów mlecznych oraz młodzież.
  • Ewa Ucieklak z woj. śląskiego – prowadzi gospodarstwo rolno-hodowlane, produkcja roślinna i zwierzęca, trzoda chlewna, bydło opasowe, areał 130 ha
  • Aneta Grochowska z woj. świętokrzyskiego – prowadzi gospodarstwo 18 ha, sady śliwkowe, 7 odmian śliw, a także sady jabłoni, borówki amerykańskiej, sady czereśniowe oraz uprawy rabarbaru, truskawek czy wiśni; przetwórstwo: soki, konfitury, powidła, musy, kompoty, susz. Gospodarstwo Pani Anety należy do Szlaku Kulinarnego „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”
  • Katarzyna Maziec z woj. warmińsko-mazurskiego – prowadzi gospodarstwo pszczelarsko-turystyczno-edukacyjne, 350 ulowa pasieka, hodowla pszczół, produkty pszczele (miody, pyłek, pierzga, propolis, świece z wosku pszczelego). Prowadzi również warsztaty przyrodniczo-pszczelarskie.
  • Daria Popiół z woj. wielkopolskiego – prowadzi gospodarstwo o powierzchni 42 ha. Uprawa roślinna, a także bydło opasowe. Od 2022 r. prowadzi LEŚNĄ BAZĘ ELŻBIECINY tj. leśne przedszkole oraz miejsca spotkań i warsztatów.
  • Hanna Obławska z woj. zachodniopomorskiego – prowadzi gospodarstwo agroturystyczne ,,Drzewiańska Zagroda” (6,7 ha), które posiada 30 miejsc noclegowych; organizowanie uroczystości okazjonalnych, imprez plenerowych, warsztatów pieczenia pizzy oraz żywienie zbiorowe i catering.
  • Marlena Jaworski z woj. pomorskiego – prowadzi ekologiczne gospodarstwo (2,5 ha) mała produkcja sadzonek winogron, papryki, maliny, jeżyny, buraczki. Produkcja octu jabłkowego     (30 gatunków rozmaitych octów), przetwory warzywne, soki
  • Paulina Michalska z woj. wielkopolskiego – prowadzi gospodarstwo wyspecjalizowane w przetwórstwie lawendy; produkcja syropu lawendowego, lemoniady, lodów, ciastek z kwiatem lawendy, kosmetyków na bazie olejku i hydrolatu., a także produkcja sadzonek lawendy na skalę detaliczną. Prowadzenie warsztatów – przedszkola, szkoły, KGW, grupy zorganizowane.

Jury na podstawie formularza „Karty oceny Jury” przyznało wg wyznaczonych kryteriów określoną liczbę punktów każdej kandydatce. Maksymalna liczba punktów w każdym kryteriów wynosiła 10.

Po podsumowaniu punktacji wszystkich kandydatek Jury ogłosiło wyniki.

I miejsce zajęła Pani Lidia Moroń-Morawska ( 291 pkt. )

II miejsce zajęła Pani Beata Pleśnierowicz ( 259 pkt. )

III miejsce zajęła Pani Daria Popiół ( 248 pkt. )

Przewodnicząca Rady ds. Kobiet i Rodzin z Obszarów Wiejskich przy KRIR Krajowa Rada Izb Rolniczych Pani Jolanta Nawrocka podjęła decyzje o wyróżnieniu Pani Pauliny Michalskiej prowadzącej gospodarstwo lawendowe.

Zgodnie z regulaminem konkursu zwyciężczynie konkursu na szczeblu krajowym wezmą udział w konkursie europejskim, który jest organizowany co dwa lata przez Komitet COPA-COGECA w Brukseli, jego najbliższa edycja odbędzie się w 2026 r.

 Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych razem z Radą ds. Kobiet i Rodzin z Obszarów Wiejskich przy KRIR podjął decyzje o zorganizowaniu uroczystego wręczenia nagród konkursu pn. „Rolniczki motorem innowacji w gospodarstwach rolnych w Polsce dnia 15 października br. o godzinie 11:00 w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com