wieprzowina (1)Mięso wieprzowe z obszaru objętego ograniczeniami w związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików nie musi być specjalnie znakowane, ani poddawane specjalnej obróbce. Do Głównego Inspektoratu Weterynarii wpłynęło drogą elektroniczną pismo Komisji Europejskiej, które przedstawia podejście KE do przepisów dyrektywy 2002/99/WE.

Zgodnie z nim muszą być brane pod uwagę również przepisy dyrektywy Rady 2002/60/WE. Artykuły 15 i 16 dyrektywy 2002/60/WE ustanawiają zasady mające zastosowanie w przypadkach, w których ASF jest podejrzewane lub potwierdzone u dzików; nie przewidują obowiązkowych ograniczeń UE na mięso wieprzowe pochodzące od świń trzymanych w gospodarstwach znajdujących się w „obszarze zakażonym" jako działanie ustanowione po potwierdzeniu ASF u dzików. Oznacza to, że do mięsa świń pochodzących z obszaru zakażonego, ustalonego w decyzji wykonawczej Komisji z dnia 12 marca 2014 r. nr 2014/134/UE dotyczącej niektórych środków ochronnych w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w Polsce, nie będą miały zastosowania przepisy dyrektywy 2002/99/WE dotyczące odrębnego znakowania oraz przepisy dotyczące właściwej obróbki.

Wytyczne w sprawie stosowania przepisów dotyczących produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach objętych ograniczeniami, zakazami lub nakazami w związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików >>>

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com