Miesiąc styczeń został naznaczony dla samorządu rolniczego żałobą z powodu śmierci wieloletniego Członka Krajowej Rady Izb Rolniczych, Prezesa Dolnośląskiej Izby Rolniczej – ŚP Leszka Grali, który zmarł 6 stycznia 2021 r. Jego zaangażowanie w sprawy samorządu rolniczego, wiedza i doświadczenie stanowiły nieocenioną wartość dla nas wszystkich. Będzie nam brakowało jego zdania, zaangażowania i czynu, ale przede wszystkim działania jako Prezesa Dolnośląskiej Izby Rolniczej. Cześć jego pamięci.

Wydarzenia z udziałem przedstawicieli Zarządu KRIR:

• 19 stycznia – posiedzenie Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP, udział: Prezes KRIR W. Szmulewicz;
  • 21 stycznia – spotkanie online z Dyrektor Generalną KOWR M. Gośniowską-Kola z Prezesem KRIR W. Szmulewiczem oraz przedstawicielami Dolnośląskiej Izby Rolniczej, Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej i Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej;
  • 27 stycznia – posiedzenie online Rady Programowej Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, udział: Prezes KRIR W. Szmulewicz;
  • 28 stycznia – konferencja online „Lokalne partnerstwa wodne szansą racjonalnej gospodarki wodnej w województwie kujawsko-pomorskim, udział: Prezes KRIR W. Szmulewicz;
  • 29 stycznia – spotkanie online organizowane przez Departament Płatności Bezpośrednich MRiRW poświęcone proponowanym rozwiązaniom w zakresie płatności bezpośrednich, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR;
  • 30 stycznia – udział przedstawiciela Zarządu KRIR w komisji egzaminacyjnej dla słuchaczy VII edycji studiów podyplomowych „Zarządzanie szkodami łowieckimi”

4 stycznia Zarząd KRIR realizując wniosek z VI posiedzenia KRIR VI kadencji zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy o podjęcie działań legislacyjnych umożliwiających emerytowi KRUS dalsze prowadzenie gospodarstwa ewentualnie zmianę w uzgodnieniu z Ministrem Finansów ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. z 2020 r. poz. 333) oraz ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1170), w zakresie nie pobierania podatku od nieruchomości za budynki gospodarcze, w których nie jest prowadzona produkcja rolna. .

4 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Podlaskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Klimatu i Środowiska M. Kurtyki o podjęcie działań mających na celu zwiększenie środków finansowych dla Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, które będą rozdysponowane na rzecz demontażu, odbioru i utylizacji eternitu.

4 stycznia Zarząd KRIR zwrócił się do Prezesa Rady Ministrów M. Morawieckiego w związku z procedowaniem przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska konsultacji społecznych do projektu rozporządzenia w sprawie trybu składnia i rozpatrywania wniosków o dzierżawę obwodów łowieckich oraz kryteriów oceny wniosków i wnioskodawców. Uwagi samorządu rolniczego nie zostały uwzględnione w projekcie rozporządzenia oraz nie odniesiono się do nich.

8 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Podlaskiej Izby Rolniczej i Dolnośląskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Klimatu i Środowiska M. Kurtyki o ustanowienie nadzoru nad kołami łowieckimi przez starostów powiatowych oraz unormowania kwestii szacowania szkód w uprawach, w sytuacji kiedy koła łowieckiej odmawiają szacowania szkód.

12 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Pomorskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy w sprawie sytuacji producentów warzyw zaopatrujących sektor gastronomii w Polsce, którzy stanęli w obliczu bankructwa, w związku z brakiem otrzymania pomocy z tytułu COVID-19.

12 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Mazowieckiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Rodziny i Polityki Społecznej M. Maląg o przywrócenie możliwości składania wniosku w tradycyjnej wersji papierowej o wydanie zezwolenia na pracę sezonową cudzoziemca na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

12 stycznia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Rolnictwo ekologiczne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Zawnioskowano o wydłużenie terminu składania zmian do wniosku o płatność ekologiczną bez sankcji do końca września. Według samorządu rolniczego należy zmienić również przepisy w kwestii tworzenia grupy rolników (w celu spełnienia warunku m.in. obsady zwierząt) – obecnie rolnicy, którzy podjęli zobowiązanie w ramach Upraw paszowych czy Trwałych Użytków Zielonych, gdy przelicznik na 1 ha wynosił 0,3 DJP nie mogą tworzyć grupy z rolnikami, którzy mają warunek posiadania obsady zwierząt 0,5 DJP na 1 ha. Należy również wprowadzić zmiany w sprawie zróżnicowania sankcji dotyczących nieposiadania odpowiedniej obsady zwierząt w odniesieniu do posiadanej powierzchni upraw paszowych oraz TUZ. W sytuacji, gdy rolnik ma za małą obsadę zwierząt nie powinien tracić całej płatności.

15 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Wielkopolskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy w sprawie trudnej sytuacji wielkopolskich rolników wynikającej z pandemii.

15 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów T. Chrostnego o zbadanie zgodności z prawem, działania banków udzielających kredytów rolniczych, które udzielając kredytów jednocześnie „przymuszają” do wykupienia oferowanej przez siebie polisy ubezpieczeniowej.

15 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Świętokrzyskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy w sprawie pomocy w ramach tzw. tarczy antykryzysowej dla rolników, gdzie nie uwzględniono gałęzi produkcji rolnej.

15 stycznia Zarząd KRIR przekazał Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudzie stanowiska Walnego Zgromadzenia i Zarządu Lubelskiej Izby Rolniczej, które dotyczyły: usuwania folii rolniczej, siatek do owijania balotów, sznurków, opakowań po nawozach typu big bag, składek na ubezpieczenie zdrowotne opłacane przez rolników zatrudniających pomocników na podstawie umowy o pomocy przy zbiorach, zmiany ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, potrzeby poprawy wizerunku rolnika w kontekście popularnych programów prezentowanych w mediach telewizyjnych i internetowych, powołania niezależnego laboratorium do wykonania analiz, objęcia upraw fasoli wielokwiatowej płatnością do roślin wysokobiałkowych, uruchomienia dodatkowej pomocy dla producentów chmielu, pomocy na wyrównanie kwoty obniżonego dochodu oraz COVID-19.

15 stycznia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy o przekazanie informacji o wysokości wypłaconych środków z tytułu płatności bezpośrednich i powiązanych płatności PROW w poszczególnych województwach, z uwzględnieniem liczby rolników, którym to wsparcie zostało wypłacone poszczególnych miesiącach 2020 r.

15 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Wielkopolskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Rolnictwa G. Pudy o wyjaśnienie przyczyn oraz podjęcie działań zmierzających do wyeliminowania praktyki polegającej na kilkukrotnym karaniu rolnika za „tę samą stwierdzoną nieprawidłowość” przez różne instytucje typu Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Inspektorat Weterynaryjny, Inspektorat Ochrony Środowiska.

15 stycznia Zarząd KRIR przekazał Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy wnioski Mazowieckiej Izby Rolniczej, które dotyczyły m.in. uruchomienia programu utylizacji opon rolniczych, możliwości zakupu nieruchomości rolniczych przez osoby w wieku przedemerytalnym i umożliwienia uboju w gospodarstwie dorosłego bydła za zgoda lekarza weterynarii.

15 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego zwrócił się do Ministra Klimatu i Środowiska o zniesienie obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów w systemie BDO oraz corocznego składania sprawozdania przez rolników posiadających powyżej 75 ha ziemi.

15 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Finansów T. Kościńskiego w sprawie interpretacji przepisów ustawy o podatku rolnym w zakresie dotyczącym przysługującym rolnikom ulg podatkowych przy prowadzeniu trwałych inwestycji w gospodarstwie (art. 13 ww. ustawy).

15 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy o podjęcie działań mających na celu umożliwienie zalegalizowania wcześniej powstałych obiektów – studni głębinowych, wykorzystywanych do nawodnień w rolnictwie.

18 stycznia Zarząd KRIR przekazał uwagi samorządu rolniczego do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Restrukturyzacja małych gospodarstw” w ramach poddziałania „Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Samorząd rolniczy zawnioskował o zwiększenie kwoty pomocy do 100 tys. zł, ponieważ sytuacja w rolnictwie związania z wystąpieniem COVID-19 jest bardzo trudna, wielu rolników w obecnej chwili nie inwestuje w swoje gospodarstwa.

18 stycznia Zarząd KRIR zwrócił się do Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa H. Szymańskiej o wyjaśnienie zastosowania przepisów dotyczących pomocy dla rolników w związku z COVID-19, a mianowicie, czy rolnikowi, który przekazał gospodarstwo wraz ze zwierzętami po 1 marca 2020 r. na rzecz następcy, ale po 2-3 miesiącach uznał, że jego emerytura lub renta nie wystarcza na życie i chciałby jeszcze utrzymywać 1 lub 2 sztuki na własne potrzeby – przysługuje pomoc z tytułu COVID-19.

19 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Mazowieckiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy w sprawie sytuacji na ryku wieprzowiny oraz podjęcia działań na rzecz rolników dotkniętych wystąpieniem COVID-19.

19 stycznia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy o zajęcie stanowiska resortu w sprawie planowanej przez Komisję Europejską oceny skutków polityki promocyjnej, pod kątem wydajności i przyczyniania się do osiągnięcia celu zrównoważonego rozwoju F2F. Z informacji otrzymanych z Copa-Cogeca wynika, że DG AGRI jest pod silną presją wiceprzewodniczącego wykonawczego H. Timmermansa w zakresie zakończenia promocji mięsa oraz wielu innych produktów mięsnych, na rzecz warzyw i owoców produkowanych w sposób zrównoważony.

21 stycznia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu ustawy o zmianie ustawy o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego oraz niektórych innych ustaw. Samorząd rolniczy zaproponował, aby składanie wniosków obszarowych odbywało się w terminie od 1 kwietnia do 31 maja. Ponadto zauważono, że niepokojące jest wprowadzenie zapisów dotyczących wykorzystania zdjęć geotagowanych w sprawach płatności, ponieważ rolnicy obawiają się, że będą zmuszeni do dokumentowania wszystkich zabiegów agrotechnicznych, czy zasiewów przy pomocy tych zdjęć, co będzie niemożliwe w przypadku rolników mający problem z obsługą urządzeń elektronicznych.

21 stycznia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Dobrostan zwierząt” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Zawnioskowano o rozszerzenie zakresu zwierząt hodowlanych w ramach działania o kozę domową i konia domowego. Zmiana dotycząca rozszerzenia wsparcia o owce jest słuszna, ale pominięto w wsparciu wykastrowane samce owiec. Ponadto zawnioskowano również o wydłużenie czasu utrzymywania loch w jarzmie z 8 dni do maksymalnie 4 tygodni w okresie okołoporodowym.

25 stycznia Zarząd KRIR na wniosek Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie możliwości weryfikacji wyników badań skupowanych płodów rolnych.

27 stycznia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy o przyspieszenie działań służb podległych Ministrowi w celu znoszenia stref niebieskich ASF przez Komisję Europejską.

29 stycznia Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Zawnioskowano o wydłużenie terminu dokonywania zmian we wniosku PRŚK bez sankcji dla rolników

29 stycznia Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi G. Pudy o spotkanie w celu przedyskutowania najnowszych przepisów prawnych dotyczących zwalczania wirusa SARS-CoV-2 w przypadku jego wykrycia u zwierząt futerkowych (norek).

i w omawianym okresie kontynuowana była współpraca zagraniczna Krajowej Rady Izb Rolniczych. Wszystkie spotkania ze względów na wprowadzane obostrzenia epidemiczne odbyły się w formie wideokonferencji.

12 stycznia w Sekretariacie Copa-Cogeca w formie video-konferencji odbyło się posiedzenie grupy roboczej „kwiaty i rośliny ozdobne”, podczas którego omówiono kwestie rynkowe oraz prognozy dla sektora. Środki związane z COVID-19 bardzo zaszkodziły produkcji i sprzedaży kwiatów i roślin ozdobnych. Sektor boryka się już ze skutkami drugiej fali zachorowań na COVID-19, pomimo że nie otrzymał jeszcze wsparcia na pokrycie strat poniesionych podczas pierwszej. W tych trudnych czasach sektor potrzebuje pewności, również w odniesieniu do umowy ze Zjednoczonym Królestwem.

14 stycznia w Sekretariacie Copa-Cogeca odbyło się posiedzenie POCC-CCC w formie wideokonferencji, podczas którego omówiono z Cesarem Cortesem (Stałe Przedstawicielstwo Portugalii przy UE, Dział Rolnictwa i Rybołówstwa) priorytety portugalskiej prezydencji w Radzie UE. Gość posiedzenia odniósł się do prac nad nową Wspólną Polityką Rolną. Prezydencja portugalska będzie priorytetowo traktować negocjacje i będzie dążyć do osiągniecia porozumienia politycznego. Potwierdził, że niektóre elementy Strategii różnorodności biologicznej i Strategii „Od pola do stołu” będą musiały zostać włączone do reformy WPR.

W omawianym okresie sprawozdawczym Biuro Zarządu KRIR otrzymało do zaopiniowania 12 projektów aktów prawnych