krir.jpgJednym z najważniejszych wydarzeń w omawianym okresie sprawozdawczym była organizowana w dniu 14 listopada przez Krajową Radę Izb Rolniczych konferencja „Gospodarstwo rodzinne szansą rozwoju gospodarczego Polski”.  W spotkaniu udział wzięło około 500 przedstawicieli samorządu rolniczego z całej Polski. Konferencję poprowadził Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz. Wzięli w niej udział także: Wicemarszałek Sejmu RP Eugeniusz Grzeszczak, Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP Dariusz Młotkiewicz, Wicepremier, Minister Gospodarki Janusz Piechociński, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba, Posłowie do Parlamentu Europejskiego – Czesław Siekierski i Jarosław Kalinowski, Senatorowie RP, z przewodniczącym Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jerzym Chróścikowskim na czele, Posłowie na Sejm RP – członkowie Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi z przewodniczącym Krzysztofem Jurgielem na czele, Przedstawiciele Klubów Parlamentarnych, Przedstawiciele Ministerstwa Finansów, prezesi Rządowych Agencji Rolnych, Szefowie Organizacji i Związków Rolniczych oraz Przedstawiciele Krajowej Rady Spółdzielczej.

Głównym tematem omawianym podczas konferencji była rola rolnictwa rodzinnego we współczesnej gospodarce w Polsce i na świecie. Komitet ds. Światowego Bezpieczeństwa Żywnościowego ONZ ponaglił rządy państw członkowskich ONZ do uwzględniania wsparcia w pierwszej kolejności produkcji żywności w małych gospodarstwach rolnych oraz przyczynienia się do rozwoju terenów wiejskich - w celu poprawy sytuacji żywnościowej głodujących na świecie, a rok 2014 został ogłoszony rokiem gospodarki rodzinnej.

W dniu 21 listopada w Warszawie odbyło się spotkanie kobiet z obszarów wiejskich,  przedstawicielek wojewódzkich izb rolniczych aktywnie działających na wsi, zorganizowane przez Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych. W spotkaniu uczestniczyły reprezentantki izb rolniczych z województwa: dolnośląskiego, lubelskiego, łódzkiego, małopolskiego, mazowieckiego, podlaskiego, śląskiego, świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego,  zachodniopomorskiego. Dyskusja podczas spotkania dotyczyła utworzenia Rady Doradczej ds. Kobiet i Spraw Społecznych przy Krajowej Radzie Izb Rolniczych, która będzie pomagała kobietom z obszarów wiejskich w rozwiązywaniu problemów z jakimi borykają się na co dzień.  Ważne jest, by ludność nie opuszczała terenów wiejskich, a mogła na nich pracować, rozwijać się, aktywizować społecznie czy podejmować pracę zgodną ze swoimi aspiracjami. W skład Rady wejdą przedstawicielki działające w województwie i wskazane przez  wojewódzką izbę rolniczą.
25 listopada Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba powołał członków dziewięciu komisji zarządzających funduszy promocji produktów rolno-spożywczych, jakie powstały na podstawie ustawy z dnia 22 maja 2009 roku o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych.  Z rąk Pana Ministra nominacje w dniu 25 listopada br. otrzymali: Władysław Piasecki – Prezes Lubuskiej Izby Rolniczej (Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego), Grzegorz Leszczyński – Prezes Podlaskiej Izby Rolniczej (Fundusz Promocji Mięsa Wołowego) oraz Andrzej Frąckowiak – Delegat Wielkopolskiej Izby Rolniczej (Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego). Przedstawicielami Krajowej Rady Izb Rolniczych zostali: Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zgłosił do poszczególnych Komisji następujących przedstawicieli samorządu rolniczego: Fundusz Promocji Mleka – Mirosław Borowski (Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza), Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego – Andrzej Frąckowiak (Wielkopolska Izba Rolnicza), Fundusz Promocji Mięsa Wołowego – Grzegorz Leszczyński (Podlaska Izba Rolnicza), Fundusz Promocji Mięsa Końskiego – Bogusław Włodarczyk (Świętokrzyska Izba Rolnicza), Fundusz Promocji Mięsa Owczego – Ryszard Czaicki (Małopolska Izba Rolnicza), Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych – Piotr Walkowski (Wielkopolska Izba Rolnicza), Fundusz Promocji Owoców i Warzyw – Bronisław Węglewski (Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego), Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego – Władysław Piasecki (Lubuska Izba Rolnicza), Fundusz Promocji Ryb – Zenon Bistram (Pomorska Izba Rolnicza).

• 7 listopada – debata Top Agrar „Czy nowa WPR wesprze konkurencyjność polskiego rolnictwa?”, udział: Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz;
  • 8 listopada – spotkanie Podgrupy 3 ds. PROW 2014-2020, udział: Członek Zarządu KRIR Robert Nowak;
  • 12 listopada – posiedzenie Komitetu Monitorującego PROW 2007-2013, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR;
  • 15 listopada – spotkanie MRiRW dotyczące WPR w obszarze jednolitej wspólnej organizacji rynków w zakresie odnoszącym się do sektora mięsa i jaj, udział: pracownik  Biura KRIR;
  • 19 listopada – III Krajowy Zjazd Programowy Delegatów NSZZ RI „Solidarność”, udział: Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz;
  • 22 listopada – forum samorządowe w Olsztynie „Ekonomiczne i prawne aspekty funkcjonowania rolnictwa lokalnego, przetwórstwa żywności i krótkich łańcuchów sprzedaży”, udział: Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz i  Dyrektor Biura KRIR Katarzyna Szczepaniak;
  • 26 listopada – XI Posiedzenie Grupy Roboczej ds. KSOW, udział: Członek Zarządu KRIR Robert Nowak, Delegat Małopolskiej IR Jan Marek Lenczowski;
  • 28 listopada – posiedzenie Komisji do Spraw Oceny Ofert, udział: Członek Zarządu KRIR Grzegorz Mazur.

W tym okresie sprawozdawczym przedstawiciele Zarządu KRIR uczestniczyli w posiedzeniach sejmowej i senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której omawiane były następujące tematy:
  • 6 listopada – informacja MRiRW nt. wdrażania innowacji w rolnictwie, gospodarska śródlądowa; udział: przedstawiciel Zarządu KRIR;
  • 6 listopada – ustawa o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz zmienia niektórych innych ustaw, senacki projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR;
  • 7 listopada – stan przygotowań do realizacji płatności bezpośrednich za 2013 r., udział: przedstawiciel Zarządu KRIR;
  • 12 listopada – kierunki rozwoju gospodarstw ekologicznych, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR;
  • 19 listopada – gospodarka rybacka na wodach śródlądowych, ulepszanie krajowych  źródeł białka roślinnego, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR;
  • 20 listopada – projekt ustawy o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR;
  • 21 listopada - senacki projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, informacja MRiRW o dochodach ludności rolniczej w Polsce, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR;
  • 26 listopada – energia odnawialna  na obszarach wiejskich, ubezpieczenie zdrowotne rolników, projekt ustawy o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR;

4 listopada Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektów rozporządzeń w sprawie wysokości krajowej rezerwy kwoty krajowej w roku kwotowym 2013/2014 oraz w sprawie współczynnika przydziału kwot indywidualnych z krajowej rezerwy przeznaczonej dla dostawców hurtowych w roku kwotowym 2013/2014. Samorząd rolniczy zgłosił zastrzeżenia do sposobu podziału rezerwy krajowej kwoty. Zapotrzebowanie na kwotę hurtową znacznie przewyższa ustaloną wysokość na rok kwotowy 2013/2014 tj. krajowa rezerwa 156 081 524 kg – zapotrzebowanie dostawców hurtowych ze złożonych wniosków to 377 873 866 kg.

Główny Inspektorat Weterynarii opracowuje z upoważnienia Ministra Rolnictwa projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wprowadzenia „Programu mającego na celu wczesne wykrycie zakażeń wirusem wywołującym afrykański pomór świń oraz poszerzenie wiedzy na temat ryzyka wystąpienia tej choroby na terytorium Rzeczypospolitej Polski”. 5 listopada Zarząd KRIR przekazał swoją opinię w tej sprawie przesłaną do Głównego Lekarza Weterynarii.

W związku ze zgłaszanymi informacjami o nadmiernym wzroście populacji dzikich zwierząt powodujących coraz większe straty w uprawach rolnych 8 listopada Zarząd KRIR wystąpił do Ministra Środowiska o zagwarantowanie w budżecie RDOŚ na przyszły rok kwot wystarczających na pokrycie rzeczywistych kosztów odszkodowań za szkody wyrządzone przez dziką zwierzynę, przypominając również o konieczności systematycznego podejmowania działań łagodzących niekorzystne skutki takiej sytuacji.

Szukając sposobów na przeciwdziałanie szkodom powodowanym przez dzika zwierzynę, 12 listopada Zarząd KRIR wystąpił do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z propozycją podjęcia inicjatywy ustawodawczej w celu zmiany ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych w takim kierunku, by zwiększyć obszar gruntów rolnych zachowanych w dobrej kulturze rolnej. Grunty, które z powodu zaniedbań właścicieli trącą swoje walory użytkowe, zarastają chwastami, krzewami i stają się nieużytkami. Takie niepielęgnowane działki stają się ostoją dla dzikiej zwierzyny, która opuszcza lasy i żywi się na okolicznych polach uprawnych.

W Ministerstwie Gospodarki trwają prace nad projektem ustawy o ułatwieniu wykonywania działalności gospodarczej. Celem projektowanej regulacji ma być poprawa warunków wykonywania działalności gospodarczej. Projekt zakłada wprowadzenia zmian w ponad 30 ustawach.   Służyć temu będzie uproszczenie regulacji, redukcja niektórych obowiązków. 12 listopada Zarząd KRIR w ramach konsultacji społecznych przesłał do Ministerstwa opinię w tej sprawie.

19 listopada Zarząd KRIR przekazał opinię w sprawie wyznaczenia kierunków promocji polskiej żywności. W opinii samorządu rolniczego plan działań informacyjno-promocyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na 2014 rok powinien skupić się na rynkach: mleka, wołowiny, wieprzowiny, drobiu oraz owoców i warzyw. W opinii KRIR powinny to być imprezy plenerowe (festyny, pikniki, imprezy regionalne) z bezpłatną degustacją polskich produktów (z możliwością zakupu produktów). Proponujemy również opracowanie publikacji z ciekawymi przepisami kulinarnymi wykorzystującymi polskie produkty, które byłyby bezpłatnie rozpowszechniane oraz dofinansowanie udziału polskich producentów w targach zagranicznych.

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się 19 listopada do Ministra Skarbu Państwa Włodzimierza Karpińskiego w imieniu rolników, którzy są udziałowcami Spółki Mazowieckiego Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt Sp. z o.o. w Łowiczu, a także w innych SHiUZ-ach z prośbą o umorzenie naliczonych kar finansowych w związku z niezłożeniem w terminie lub niezłożeniem w ogóle oświadczenia o niedokonaniu zbycia udziałów Spółki w 2012 r.

W związku z organizowaną przez sejmową i senacką Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 3 grudnia Konferencją pt. „Polityka spójności w latach 2014-2020 na rzecz rozwoju obszarów wiejskich”, której celem jest ocena możliwości realizacji celów i priorytetów określonych w Strategii Zrównoważonego Rozwoju Wsi, Rolnictwa i Rybołówstwa oraz w związku z wnioskiem o przesłanie opinii, uwag, stanowisk i wniosków w sprawie możliwości realizacji celów SZRWRiR w ramach polityki spójności UE z uwzględnieniem przyjętego przez Radę Ministrów projektu Umowy Partnerstwa i innych dokumentów programowych, Zarząd KRIR w dniu 19 listopada przedstawił swoje stanowisko do ww. dokumentów.

W odpowiedzi na pismo MRiRW w sprawie opinii KRIR na temat wyzwań stojących przed polskim mleczarstwem oraz możliwości wdrażania i wykorzystywania instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej UE na lata 2014-2020 w zarządzaniu rynkiem, 19 listopada br. Zarząd KRIR poinformował, że zdaniem samorządu rolniczego  bezwzględnie cała wielkość kwoty mlecznej powinna podlegać kontraktacji przez podmioty skupowe. Możliwość negocjacji cen spowoduje raczej jej obniżenie, a produkcja mleka może stać się nieopłacalna. W tej sytuacji powinna być wprowadzona cena gwarantowana. W innym wypadku, gdy mleko importowane będzie tańsze niż polskie, istnieje zagrożenie, że cena mleka proponowana w skupie nie będzie pokrywała kosztów produkcji ponoszonych przez rolników.

W związku z wnioskiem komisji ds. Rodziny Wiejskiej działającej przy Walnym Zgromadzeniu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej, 25 listopada Zarząd KRIR wystąpił do Przewodniczącego Rady Ubezpieczenia Społecznego  Rolników w sprawie badań profilaktycznych rolników i członków ich rodzin.

W związku z przekazaniem do Sejmu RP w dniu 18 listopada rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz niektórych innych ustaw, w dniu 27 listopada Zarząd KRIR zwrócił się Marszałka Sejmu RP oraz Ministra Pracy i Polityki Społecznej Władysława Kosiniaka-Kamysza w sprawie zmiany art. 23 ww. ustawy dotyczącego składu rad zatrudnienia, aby przywrócić zapis obowiązującej ustawy, gdzie w skład rad zatrudnienia wchodzili przedstawiciele izb rolniczych.

W listopadzie kontynuowana była również działalność zagraniczna i współpraca międzynarodowa samorządu rolniczego. Odbyło się w sumie 11 spotkań z udziałem przedstawicieli samorządu rolniczego, w tym m.in. posiedzenie grupy roboczej Copa-Cogeca „Nasiona”, „Mleko i produkty mleczne”, „Zdrowie i dobrostan zwierząt”, „Wołowina i cielęcina”.

W dniu 27 listopada odbyło się spotkanie z Ambasadorem Węgier przed spotkaniem Premierów.

Ponadto, w dniu 28 listopada miało miejsce posiedzenie Prezydium Copa-Cogeca, w którym udział wziął  Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz. Drugiego dnia, tj. 29 listopada Prezes KRIR wziął udział w Konferencji w Komisji Europejskiej na temat rolnictwa rodzinnego IYFF.

W omawianym okresie sprawozdawczym Biuro Zarządu KRIR otrzymało do zaopiniowania 4 projekty aktów prawnych, do których wniosło opinie samorządu rolniczego.
podpis_prezesa.jpg