krir.jpgListopad był okresem konsultacji z ekspertami, organizacjami rolniczymi i społecznymi, co do pożądanych dla Polski rozwiązań w zakresie WPR 2014-2020. Zaproponowane rozwiązania będą miały kluczowe znaczenie dla efektywnego wykorzystania potencjału rolnictwa i obszarów wiejskich w Unii Europejskiej, w tym dla realizacji tak istotnych wspólnotowych celów jak bezpieczeństwo żywnościowe oraz zrównoważony rozwój całej UE. Polska Prezydencja rozpoczyna intensywne prace w Radzie UE nad w/w propozycjami legislacyjnymi. Prace te będą kontynuowane przez kolejne prezydencje. Propozycje KE trafiły również do Parlamentu Europejskiego. Zgodnie z postanowieniami Traktatu Lizbońskiego ostateczne rozstrzygnięcia, co do przyszłości WPR będą podejmowane wspólnie przez Radę UE (rządy państw członkowskich) i Parlament Europejski.

Obie instytucje muszą dojść do porozumienia i przyjąć ostateczne wersje w/w aktów legislacyjnych. Zreformowana WPR ma wejść w życie od 2014 roku. W ramach wspomnianych konsultacji, 30 listopada Zarząd KRIR przekazał Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi, swoje uwagi do propozycji KE, wcześniej, bo 31 października, uwagi natury ogólnej Zarządu KRIR zostały przesłane do Copa.

22 listopada w gmachu resortu rolnictwa, Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zorganizował spotkanie z Dyrektor Departamentu Finansów MRiRW Aleksandrą Szelągowską w sprawie założeń do projektu ustawy o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich oraz ustawy o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego. Stosownie do postanowień art. 131 rozporządzenia Rady (WE) nr 73/2009 z dnia 19 stycznia 2009 r. ustanawiającego wspólne zasady dla systemów wsparcia bezpośredniego dla rolników w ramach wspólnej polityki rolnej i ustanawiającego określone systemy wsparcia dla rolników, 10% krajowej koperty finansowej przeznaczonej na jednolite płatności obszarowe może zostać wykorzystane na wsparcie dla rolników określone w art. 68 ust. 1 tego rozporządzenia. Zgodnie z art. 68 ust. 1 ww. rozporządzenia wsparcie takie może zostać przeznaczone m.in. na dopłaty do składek z tytułu ubezpieczenia upraw, zwierząt i roślin w formie dodatkowych płatności rocznych, zgodnie z warunkami określonymi w art. 70 ww. rozporządzenia. Przedstawione powyżej przesłanki wskazują zdaniem resortu rolnictwa na konieczność wprowadzenia zmian w obecnie funkcjonującym systemie ubezpieczeń upraw rolnych i zwierząt gospodarskich, z wykorzystaniem środków wspólnotowych, w celu zapewnienia rolnikom środków na wznowienie produkcji rolnej oraz utrzymanie ich rodzin w przypadku poniesienia strat wskutek niekorzystnych zjawisk atmosferycznych. Departament Finansów MRiRW przygotował stosowne propozycje w tym zakresie i czeka na akceptację Ministra Finansów.

W ramach toczącej się dyskusji nad kształtem pakietu legislacyjnego dla WPR na lata 2014-2020, 23 listopada w Parlamencie Europejskim w Brukseli, odbyła się konferencja na temat przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku zorganizowana w ramach polskiej prezydencji. Z ramienia Krajowej Rady Izb Rolniczych w konferencji wziął udział Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych, Pan Wiktor Szmulewicz. W spotkaniu uczestniczył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki oraz Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego Paolo de Castro, a także Komisarz Europejski ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Dacian Ciolos. Spotkanie było drugą debatą w serii 3 debat na temat przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku. Głos w dyskusji zabrał również Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz. W swojej wypowiedzi zauważył on, iż widzimy dzisiaj wiele głosów niezadowolonych rolników, co świadczy o tym, że trzeba zastanowić się nad tym, dlaczego rolnicy nie są z tej reformy zadowoleni. Polityka ta powinna być przede wszystkim prostsza, ponieważ teraz jest ona coraz mniej czytelna zarówno dla konsumentów jak i dla producentów. W ramach środków, którymi dysponujemy powinniśmy się zastanowić, jak te środki podzielić, aby europejskie rolnictwo było w pełni konkurencyjne. Prezes KRIR dodał, iż nie zgadzamy się z WPR, która podwyższa koszty; 7% ugorowania jest dla nas nie do przyjęcia. Nie zgadzamy się również z pewnymi definicjami, takimi jak np. pojęcie aktywnego rolnika. Na zakończenie swojej wypowiedzi Prezes KRIR podkreślił, iż cele, które przed nami stoją, są bardzo ważne, wszyscy je akceptujemy, ale sposobu dojścia do tych celów, my, rolnicy, nie możemy, zaakceptować. Dlatego też Komisja Europejska musi skupić się na wielu prostych i czytelnych działaniach.

• 17-18 listopada – Posiedzenie Porozumienia Izb Rolniczych Polski Południowo – Wschodniej, udział: Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz, Członkowie Zarządu KRIR: Stanisław Bartman  oraz Robert Nowak;
  • 28 listopada – VIII posiedzenie Grupy Roboczej do spraw KSOW, udział: przedstawiciel Zarządu KRIR;
  • 29 listopada – konferencja „Promocja europejskiego rolnictwa – nowe podejście” organizowana przez Agencję Rynku Rolnego, udział: Dyrektor Biura KRIr Katarzyna Szczepaniak;
  • 30 listopada – posiedzenie Komisji do Spraw Oceny Ofert, udział: Członek Zarządu KRIR – Grzegorz Mazur;

2 listopada br. Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem o rozważenie możliwości podjęcia działań lobbystycznych i negocjacyjnych na forum UE na rzecz utrzymania kwotowania produkcji mleka po 2015 r.

Na wniosek Dolnośląskiej Izby Rolniczej, 2 listopada Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem o zmiany warunków przyznawania pomocy w ramach działania „Przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku klęsk żywiołowych oraz wprowadzenia odpowiednich działań zapobiegawczych” PROW 2007-2013, tak aby beneficjentami pomocy byli również ci rolnicy, którzy ponieśli straty kolejny raz na przestrzeni ostatnich trzech lat, a wysokość szkód spowodowanych w gospodarstwie wynosiła średnio powyżej 30% średniej rocznej produkcji  rolnej z trzech lat poprzedzających rok, w którym wystąpiła szkoda, albo z trzech lat w okresie pięcioletnim poprzedzającym rok , w którym wystąpiła szkoda, pominięciem roku o najwyższej i najniższej produkcji w gospodarstwie rolnym w uprawach rolnych i zwierzętach gospodarskich.
8 listopada na prośbę resortu rolnictwa, Zarząd KRIR przedstawił swoją opinię w sprawie zwalczania i zapobiegania rozprzestrzenianiu się zachodniej stonki kukurydzianej stonki korzeniowej, wskazując m.in. na konieczność zniesienia statusu organizmu kwarantannowego i wdrożenia inne niż kwarantanna metody walki oraz rejestrację nowych bezpiecznych i tanich środków chemicznych do zwalczania przede wszystkim postaci larwalnej szkodnika, którą zdaniem samorządu rolniczego łatwiej zwalczyć wprowadzając łącznie z siewem nasion kukurydzy środki zabezpieczające rozprzestrzenianiu się stonki.

W związku powołaniem nowego składu Rządu RP, 10 listopada Zarząd KRIR zwrócił się do Przewodniczących wszystkich Klubów Parlamentarnych i Poselskich proponując spotkanie, celem omówienia współpracy w zakresie tworzenia dobrych rozwiązań prawnych dla polskich rolników.

W nawiązaniu do spotkania przedstawicieli izb rolniczych w dniu 22 listopada z Dyrektor Departamentu Finansów MRiRW w sprawie założeń do projektu ustawy o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich, 24 listopada Zarząd KRIR przekazał Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi uwagi do w/w projektu. Zdaniem przedstawicieli Izb Rolniczych obecne założenia do projektu ustawy  o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich nie spełniają oczekiwań rolników, dlatego samorząd rolniczy opowiada się za korektami dotychczasowych przepisów ustawy. Choć obowiązujący system nie jest idealny, wprowadzanie nowych zasad, które obowiązywać by miały tylko do roku 2013, zdaniem Zarządu KRIR nie przyniesie zamierzonych efektów – spowoduje komplikacje i będzie bardziej obciążał finansowo rolników. Odnosząc się do toczącej się dyskusji na temat wysokości składek zdrowotnych dla rolników, które rolnicy będą musieli ponosić do 2012 r., w związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego, samorząd rolniczy jest zdecydowanie przeciwny określaniu jej wysokości w oparciu o powierzchnię gospodarstwa. Hektar ziemi nie jest wykładnikiem ekonomicznym, a samo posiadanie ziemi nie daje tytułu do nakładania obowiązku opłacania składek zdrowotnych.

Na wniosek Mazowieckiej Izby Rolniczej, 24 listopada Zarząd KRIR zwrócił się  do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z prośbą o zmianę rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Program rolnośrodowiskowy” objętego PROW 2007-2013, w zakresie uzupełnienia załącznika 4 „Wykaz gatunków roślin, gatunków ptaków, jednostek fitosocjoiogicznych i siedlisk przyrodniczych oraz ras zwierząt, objętych płatnością rolnośrodowiskową” o jednogatunkową plantację traw nasiennych.

W nawiązaniu do expose wygłoszonego przez Pana Premiera w dniu 18 listopada br., w części dotyczącej spraw wsi, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych reprezentując z mocy ustawy z dnia 14 grudnia 1995 r. o izbach rolniczych  (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 927 z późn. zm.)  interesy wszystkich polskich rolników, zajął stanowisko w omawianych kwestiach.  Odnosząc się do problemu wysokości składek zdrowotnych dla rolników, które rolnicy będą musieli ponosić od 2012 r., w związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego, samorząd rolniczy jest zdecydowanie przeciwny określaniu jej wysokości w oparciu o powierzchnię gospodarstwa. W opinii samorządu rolniczego składka powinna być pobierana od wpływów z podatku rolnego, który w chwili obecnej zastępuje podatek dochodowy od działalności rolniczej. W kwestii dotyczącej wprowadzenia rachunkowości w rolnictwie, a następnie opodatkowania dochodów na ogólnych zasadach, Prezes KRIR zwrócił uwagę, że sprawa ewentualnego podatku dochodowego od gospodarstw rolnych jest dyskusyjna. Kolejną bardzo ważną kwestią dla rolników, wiążącą się z opodatkowaniem podatkiem dochodowym, jest obowiązujące obciążenie finansowe dla gospodarstw rolnych w postaci podatku rolnego. Zdaniem ekonomistów wpływy z podatku dochodowego z działalności rolniczej na pewno nie będą większe niż wpływy z podatku rolnego. Samorząd rolniczy  kategorycznie nie zgadza się na podwójne opodatkowanie rolników. Samorząd rolniczy wyraził również swój przeciw wspomnianej przez Premiera w expose likwidacji KRUS.

Tak jak miało to miejsce w poprzednich okresach sprawozdawczych, tak również i w omawianym okresie kontynuowana była współpraca zagraniczna i rozwój kontaktów międzynarodowych samorządu rolniczego.

16 listopada w Sekretariacie Komitetów Copa-Cogeca w Brukseli odbyło się posiedzenie Komisji Kobiet. Z ramienia Krajowej Rady Izb Rolniczych  w posiedzeniu udział wzięła Pani Bogumiła Roszczyk-Parzych, Delegat Podlaskiej Izby Rolniczej do KRIR.

W dniach 28-29 listopada w Budapeszcie odbyło się 43 Posiedzenie izb rolniczych krajów Grupy Wyszehradzkiej V4: Polski, Węgier, Republiki Czeskiej oraz Słowacji. Przy okazji organizowanego Posiedzenia do udziału zostali zaproszeni przedstawiciele organizacji rolniczych z Rumunii, Estonii, Łotwy, Litwy oraz Chorwacji. W spotkaniu wzięli również udział przedstawiciele Węgierskiego Ministerstwa Rozwoju Obszarów Wiejskich - Podsekretarz Stanu Pan Zsolt Feldman oraz Naczelnik Wydziału ds. Rynków Rolnych – Pan Attila Toth. Reprezentanci zgromadzonych izb rolniczych przedstawili swoje organizacje, omawiając strukturę, prowadzoną działalność oraz omawiając swój udział w strukturach w COPA – COGECA. Następnie przedstawiciele zaprezentowali krajowe stanowiska w sprawie pakietu legislacyjnego Komisji Europejskiej dotyczącego Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014 - 2020.

29 listopada w Budapeszcie podpisano porozumienie o współpracy pomiędzy Krajową Radą Izb Rolniczych i Słowacką Izbą Rolno - Spożywczą. W celu poprawy konkurencyjności słowackiego i polskiego sektora rolniczego i zapewnienia skutecznej ochrony interesów międzynarodowych, strony zadeklarowały wolę do współpracy i wspólnego działania w procesie podejmowania decyzji polityki rolnej Unii Europejskiej. W duchu przyjaźni polsko-słowackiej i wspólnych interesów obu krajów w rolnictwie, KRIR oraz Słowacka Izba Rolno - Spożywcza uznały za konieczne i pożądane rozszerzenie współpracy, wzmocnienie stosunków zawodowych oraz koordynację działań w międzynarodowej reprezentacji interesów.

W omawianym okresie sprawozdawczym Biuro Zarządu KRIR otrzymało do zaopiniowania 10 projektów aktów prawnych.

podpis_prezesa.jpg