krir.jpgGłównym wydarzeniem omawianego okresu sprawozdawczego było I Posiedzenie Krajowej Rady Izb Rolniczych IV kadencji w dniu 3 czerwca, podczas którego wybrano nowe organy KRIR. Prezesem KRIR IV kadencji ponownie został Wiktor Szmulewicz – Prezes Mazowieckiej Izby Rolniczej, Wiceprezesem został Delegat Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej Marek Borowski, a Członkami Zarządu KRIR: Stanisław Bartman – Prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej, Grzegorz Mazur – Delegat Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej oraz Robert Nowak – Delegat Śląskiej Izby Rolniczej. Podczas posiedzenia wybrano również Członków Komisji Rewizyjnej KRIR w składzie: Bronisław Węglewski - Przewodniczący Komisji, Mirosław Borowski, Herbert Czaja, Grzegorz Leszczyński, Zbigniew Tomaszewski oraz powołano Komisję Budżetową KRIR w skład której weszli: Andrzej Frąckowiak - Przewodniczący Komisji, Jan Heichel, Wiesław Kubicki, Jan Lenczowski, Bogumiła Roszczyk-Parzych, Julian Sierpiński i Bogdan Zioła. Po wyborczej części posiedzenia, przyjęto wnioski zgłoszone przez członków KRIR.

9 czerwca Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz wziął udział w spotkaniu z producentami warzyw. Podczas spotkania dyskutowano nt. konsekwencji rynkowej wywołanej wypowiedziami niemieckich przedstawicieli służb sanitarnych, dot. wykrycia w świeżych warzywach śmiercionośnej bakterii EHEC.  Z informacji podanych przez resort rolnictwa z powodu paniki na rynku wynikającej z epidemii EHEC w Niemczech polscy producenci warzyw ponieśli już straty rzędu 145 mln złotych. Wstępne szacunki mówią o dziennych stratach w wysokości 10 mln zł. Prezes KRIR zadeklarował wsparcie izb rolniczych dla polskich ogrodników oraz zapowiedział, że wystąpi na forum Komitetów Copa-Cogeca o udzielenie jak najszybszej pomocy polskim producentów, a także będzie wnioskował, aby ogrodnicy mogli składać wnioski bezpośrednio do agencji płatniczej, a nie przez grupy producentów.  Zapowiedział również, iż samorząd rolniczy dołoży wszelkich starań, aby rynek rosyjski zniósł embargo na produkty roślinne z UE.

16 czerwca Dyrektor Biura KRIR Katarzyna Szczepaniak wzięła udział w konferencji wysokiego szczebla „Płatności bezpośrednie w ramach WPR 2020”, zorganizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z udziałem przedstawicieli państw członkowskich UE.

W dniu 20 czerwca w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja pn. „Kwalifikowany materiał siewny – potencjał jeszcze niewykorzystany”, zorganizowana pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przez Polską Izbę Nasienną. Udział w konferencji wzięli Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych - Wiktor Szmulewicz oraz Członek Zarządu KRIR - Grzegorz Mazur.

Pozostałe wydarzenia z udziałem przedstawicieli Zarządu KRIR:
  • 3 czerwca – pierwsze spotkanie Komitetu Organizacyjnego Dożynek Prezydenckich – udział: pracowniku Biura Zarządu KRIR;
  • 10 czerwca – konferencja w Gostyninie nt. szkód łowieckich – udział: Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz;
  • 17 czerwca - spotkanie Komitetu Organizacyjnego Dożynek Prezydenckich – udział: Dyrektor Biura u KRIR Katarzyna Szczepaniak;
  • 18 czerwca – Wielkopolskie Targi Rolnicze Sielinko 2011 oraz XVII Regionalna wystawa Zwierząt Hodowlanych – udział: Wiceprezes KRIR Marek Borowski;
  • 22 czerwca – posiedzenie Zespołu Ekspertów ds. Prognozowania Cen Podstawowych Produktów Rolniczych – udział: Prezes Pomorskiej IR Zenon Bistram.

W tym okresie sprawozdawczym przedstawiciele Zarządu KRIR uczestniczyli w posiedzeniach sejmowej i senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi , na których omawiane były następujące tematy:
  • 8 czerwca – informacja MRiRW nt. polskiego rynku żywności – udział: pracownik Biura Zarządu KRIR;
  • 8 czerwca – rozpatrzenie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o izbach rolniczych – udział: Zarząd KRIR;
  • 9 czerwca – informacja MRiRW o funkcjonowaniu GIORiN oraz sytuacji na rynku środków ochrony roślin – udział: pracownik Biura Zarządu KRIR;
  • 21 czerwca – rozpatrzenie sprawozdania z wykonania budżetu państwa za 2010 r. – udział: pracownik Biura Zarządu KRIR;
  • 21 czerwca – pierwsze czytanie rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie prawnej odmian roślin – udział: pracownik Biura Zarządu KRIR.

W związku z epidemią zatruć pokarmowych spowodowanych bakterią E.coli, które wystąpiły w Niemczech, polscy rolnicy ponieśli konsekwencje upowszechniania niesprawdzonych do końca informacji i niesłusznego obciążania producentów warzyw winą za zaistniałą sytuację. Informacje podane przed ustaleniem skąd pochodzi źródło zakażeń spowodowały panikę, a przez to rolnicy ponieśli określone straty materialne nie mogąc sprzedać wyprodukowanego towaru. W związku z tym 2 czerwca Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz zaapelował do konsumentów o rozwagę, przestrzeganie wszelkich zasad higieny przy spożywaniu artykułów żywnościowych, co powinno zabezpieczyć przed zarażeniem tą groźną bakterią. Wyraził przekonanie, że warzywa wyprodukowane w Polsce są wysokiej jakości i spożywanie ich z zachowaniem podstawowych wymogów higieny jest bezpieczne oraz zaapelował o nieuleganie panice tworzonej wokół tej sytuacji przy braku jednoznacznego określenia źródła infekcji.

9 czerwca Zarząd KRIR wystąpił do Komisarza UE ds. Rolnictwa w związku z katastrofalną sytuacją ekonomiczną producentów i spółdzielni w sektorze warzyw i owoców  w wyniku skażenia łańcucha żywnościowego bakteriami E.coli wnosząc, aby Komisja Europejska uruchomiła wszystkie instrumenty jakimi dysponuje w celu wypłaty odszkodowań dla producentów oraz dla zniesienia ograniczeń handlowych nałożonych przez państwa trzecie na owoce i warzywa produkowane w UE.

W związku z katastrofalną sytuacją ekonomiczną w sektorze warzyw i owoców  w wyniku skażenia łańcucha żywnościowego bakteriami E.coli, 9 czerwca Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zaapelował do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, aby posiedzenie nadzwyczajnej Rady Ministrów Rolnictwa i Rybołówstwa UE w Luksemburgu wspólnie z Komisją Europejską, jakie miało miejsce w dniu 7 czerwca br. przyniosło rzeczywiste rezultaty łagodzące  krytyczną sytuację producentów warzyw  w Polsce.

14 czerwca,  w związku z kryzysem na rynku warzyw po wystąpieniu epidemii spowodowanej bakterią E.coli oraz mając na uwadze sygnały i pytania producentów warzyw gruntowych i szklarniowych z całej Polski, których sytuacja dramatycznie się pogorszyła po pojawieniu się informacji o wybuchu epidemii oraz w związku z rosnącymi z dnia na dzień kosztami związanymi z koniecznością utylizacji tysięcy ton warzyw, Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z prośbą o przekazanie informacji o planowanych działaniach ochronnych dla tych producentów.

W związku z nadchodzącym nowym okresem programowym UE, 10 czerwca Prezes KRIR, jako Wiceprzewodniczący Komitetu Copa, zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z prośbą o włączenie KRIR w prace resortu rolnictwa nad tworzeniem nowych założeń regulacji WPR od 2014 r. oraz dostarczania wszelkich informacji dot. uzgodnień odnośnie WPR. Ponadto, w imieniu wszystkich rolników w Polsce zawnioskował do Ministra, aby Minister wykorzystując Prezydencję Polską do przedstawienia polskich racji, domagał się równych dopłat dla polskich rolników. Jednocześnie dziękuję za stale podejmowane przez Pana Ministra działania w tym zakresie oraz deklaruję wsparcie działań z mojej strony.

10 czerwca, w związku z prośbą MRiRW o opinię na temat zapisów nowelizacji ustawy o nasiennictwie, w szczególności dotyczących zakazu uprawy roślin zmodyfikowanych genetycznie na terenie Polski, Zarząd przekazał swoje uwagi, wyrażając m.in. opinię, iż o korzyściach i zagrożeniach wynikających z uprawy roślin GMO powinni wypowiedzieć się naukowcy zajmujący się problemem uprawy roślin zmodyfikowanych genetycznie. Rolnicy powinni uzyskać pełną informację o warunkach uprawy, plonach danej rośliny i ewentualnych zagrożeniach związanych z produkcją.

15 czerwca, Biuro KRIR w nawiązaniu do wcześniejszej korespondencji z Prezesem ANR Tomaszem Nawrockim,  zwróciło się do Agencji Nieruchomości Rolnych o udzielenie informacji w przedmiocie opiniowania przez Izby wniosków w sprawie sprzedaży nieruchomości rolnych oraz respektowania przez Oddziały Terenowe ANR opinii samorządu rolniczego dotyczących sprzedaży nieruchomości z ZWRSP.

21 czerwca realizując wniosek z I Posiedzenia KRIR IV kadencji, Zarząd KRIR zwrócił się do resortu rolnictwa o uregulowanie jednolitej stawki ubezpieczeniowej dla działania „Przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku wystąpienia klęsk żywiołowych oraz wprowadzenie odpowiednich działań zapobiegawczych” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w kolejnych latach przez wszystkie firmy ubezpieczeniowe, w wysokości nie przekraczającej poziomu określonego w ustawie o ubezpieczeniu upraw rolnych z dopłatą z budżetu państwa.

Mając na uwadze wniosek zgłoszony podczas I Posiedzenia KRIR IV kadencji, 21 czerwca Zarząd KRIR, nawiązując do wcześniejszej korespondencji w sprawie promowania w ramach funduszy promocji produktów rolno-spożywczych jedynie produktów wyprodukowanych w 100% z surowców krajowych, bądź wprowadzenia regulacji, które nakładałyby obowiązek odprowadzenia składki od cen zakupu określonych produktów rolnych pochodzących z importu, ponownie zwrócił uwagę Ministrowi rolnictwa na tą problematyczną kwestię oraz kolejny raz zgłosił wniosek do MRiRW, jako projektodawcy ustawy o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych, o takie znowelizowanie podstaw prawnych, aby środki płacone na Fundusze Promocji były również od produktów rolnych importowanych.

22 czerwca, w związku z zakończeniem z dniem 30 kwietnia br. funkcjonowania pomocy państwa N 57/2008 – Polska „Pomoc operacyjna w zakresie biopaliw” , skutkiem czego biopaliw produkowane z biomasy objęte zostały analogicznym paliw normatywnych podatkiem akcyzowym, Zarząd KRIR wraz z Krajową Izbą Biopaliw, zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem o zainicjowanie zmian legislacyjnych ustawy z dnia 10 marca 2006 r. o zwrocie podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej (Dz. U. 2006 Nr 52, poz. 379) w celu umożliwienia ubiegania się przez rolników o zwrot podatku akcyzowego za zakupiony na potrzeby  produkcji rolnej biodiesel, czyli biokomponenty stanowiące samoistne paliwo (estry wyższych kwasów tłuszczowych oznaczone kodem CN 3824 90 91) oraz olej napędowy o zawartości co najmniej 20% estrów metylowych oznaczonych kodem CN 2710 19 41 20.

22 czerwca Zarząd KRIR zwrócił się do Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o udzielenie informacji, jakim kontrolom podlegają produkty pochodzące z importu z państw spoza UE przed dopuszczeniem ich na polskich rynek, realizując wniosek z I Posiedzenia KRIR IV kadencji.

W omawianym okresie sprawozdawczym kontynuowana była również współpraca zagraniczna i rozwój kontaktów międzynarodowych samorządu rolniczego. W ramach prac Komitetów Copa-Cogeca odbyło się 8 posiedzeń grup roboczych m.in. „Środowisko”, „Pasze” oraz „Warzywa i Owoce”, w których udział wziął pracownik Biura KRIR.

W dniach 14-15 czerwca w siedzibie Komitetów Copa-Cogeca odbyło się posiedzenie Prezydiów. Z ramienia KRIR  w posiedzeniu wziął udział Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz oraz Prezes Podlaskiej Izby Rolniczej Grzegorz Leszczyński. Podczas Prezydium miała miejsce debata z Komisarzem ds. Rynku wewnętrznego i usług - Michelem Barnier, na temat rynków finansowych oraz ich znaczenia dla europejskiego rolnictwa. Dyskutowano również nt. obecnej sytuacji epidemii E-coli oraz stanowiska Komitetów w sprawie „Zazieleniania WPR”.

W dniach 16-17 czerwca w Paryżu, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz oraz Prezes Podlaskiej Izby Rolniczej Grzegorz Leszczyński wzięli udział w  konferencji „G-20 wobec wyzwań żywnościowych”, zorganizowanej w ramach francuskiej prezydencji grupy G20 oraz spotkania ministrów rolnictwa grupy G20 przez francuską organizację rolniczą FNSEA. Podczas spotkania dyskutowano nad aktualnymi wyzwaniami, które stoją przed rolnictwem oraz jego przyszłością.  Debatowano również nt. elastyczności wszystkich typów rolnictwa w obliczu niestabilności cen podstawowych produktów rolniczych, zagrożeń klimatu, potrzeby ochrony gruntów, czy braku narzędzi produkcyjnych.

23 czerwca Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz oraz Członek Zarządu KRIR Robert Nowak wzięli udział w 41 Posiedzeniu przedstawicieli Izb Rolniczych krajów grupy V-4 w Brnie. Podczas spotkania dyskutowano nt. najnowszej sytuacji na rynku towarów rolnych, trendach, cenach żywności oraz reformy Wspólnej Polityki Rolnej po 2014. Uczestnicy spotkania wyrazili ponownie swoje poparcie dla wprowadzenia skutecznego mechanizmu systematycznego wsparcia i programów rekompensacyjnych, w związku z falą suszy, opadów deszczu i powtarzających się zmianach pogody w niektórych częściach Europy. Delegacje krajów V-4 zgodziły się, że konieczna jest poprawa systemu ostrzegania i przede wszystkim identyfikacji chorób przenoszonych drogą pokarmową, w związku z doświadczeniami z EHEC w Niemczech, czy wykrytymi wcześniej dioksynami w mięsie wieprzowym. Przedstawiciele Polski, Czech, Węgier i Słowacji stwierdzili, że występuje trwały spadek produkcji w sektorze zwierząt i nadal rośnie zależność od importu zwierząt hodowlanych i mięsa z zagranicy. Ponadto, uczestnicy spotkania potwierdzili priorytety obecnych negocjacji wewnątrz poszczególnych krajów, jak również wobec Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego odnośnie przyszłości WPR. Priorytety te zostały określone na wspólnym posiedzeniu z krajów V-4, które  odbyło w dniach 30-31 marca na Słowacji oraz w trakcie konferencji UE-12, która miała miejsce w 2010 roku. Uczestnicy poinformowali się również wzajemnie na temat procedur i wyników negocjacji na szczeblu krajowym i organów UE, członków Parlamentu Europejskiego oraz z COPA / COGECA, itp. Głównym wspólnym celem jest wyeliminowanie obecnego braku równowagi między krajami UE-15 i UE-12 oraz utrzymanie silnej WPR.

W okresie sprawozdawczym odbyły się dwa Posiedzenia Zarządu. W omawianym okresie sprawozdawczym Biuro Zarządu KRIR otrzymało do zaopiniowania 11 projektów aktów prawnych. Ponadto, Biuro Zarządu KRIR zajmowało się organizacją wypoczynku letniego oraz półkolonii z dofinansowaniem  FS USR dla 1000 dzieci rolników ubezpieczonych w pełnym zakresie w KRUS.

podpis_prezesa.jpg