krir.jpgWydarzeniem otwierającym omawiany okres sprawozdawczy było XIV Posiedzenie Krajowej Rady Izb Rolniczych III kadencji, które odbyło się 21 czerwca w Warszawie. Wśród najważniejszych punktów statutowych obrad samorządu rolniczego znalazło się zatwierdzenie sprawozdania finansowego z działalności KRIR za 2009 rok, a także udzielenie Zarządowi KRIR absolutorium za 2009 rok. Obie stosowne uchwały zatwierdzone zostały w drodze głosowań, w trakcie których obecni Członkowie KRIR jednogłośnie wyrazili poparcie dla dotychczasowych działań Zarządu KRIR III kadencji. Posiedzenie KRIR tradycyjnie już było również okazją do dyskusji z zaproszonymi gośćmi, wśród których znalazł się m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, Radca Generalny w resorcie rolnictwa Maria Zwolińska, Prezes Agencji Nieruchomości Rolnych Tomasz Nawrocki, Przewodniczący senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jerzy Chróścikowski, a także Dyrektor Departamentu Finansów MRiRW Aleksandra Szelągowska.

Dyskusja merytoryczna z przedstawicielami samorządu rolniczego dotyczyła w szczególności form pomocy rolnikom poszkodowanym w wyniku powodzi oraz kwestii dzierżaw gruntów z Zasoby Własności Rolnej Skarbu Państwa w kontekście nowelizacji ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa będącej obecnie przedmiotem prac legislacyjnych w Parlamencie. Ponadto, z inicjatywy Zarządu KRIR w  trakcie posiedzenia  uhonorowany został laureat konkursu „Chłop Roku 2010” pan Stanisław Budzeń, rolnik z powiatu łowickiego (woj. łódzkie) oraz laureat konkursu „Wójt Roku 2009” – Delegat do KRIR Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego, Wójt Gminy Buczek pan Bronisław Węglewski. Obaj wyróżnieni otrzymali z rąk ministra Sawickiego pamiątkowe statuetki Krajowej Rady Izb Rolniczych.

W dniach 2-3 lipca w Pyszkowie (gmina Brzeźno, powiat sieradzki) odbyło się Święto Rybaka 2010 zorganizowane przez Zarząd Związku Producentów Ryb. W obchodach, oprócz rybaków – członków związku udział wzięli licznie zaproszeni goście reprezentujący środowisko naukowe, władze lokalne i szczebla krajowego, a także organizacje rolnicze, wśród których znalazła się Krajowa Rada Izb Rolniczych. Patronat honorowy nad świętem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, natomiast patronat zwyczajny objęli m.in. Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz oraz Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski.

Ministerstwo Gospodarki podjęło prace nad nowelizacją ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o biokomponentach i biopaliwach. W związku z powyższym zainicjowane zostały jednocześnie prace nad wypracowaniem propozycji zmian Wieloletniego Programu promocji biopaliw lub innych paliw odnawialnych na lata 2008-2014. 7 lipca Departament Energetyki resortu gospodarki zorganizował spotkanie konsultacyjne z zainteresowanymi podmiotami i organizacjami, wśród których znalazła się Krajowa Rada Izb Rolniczych.

W związku z trwającymi od wielu lat i nasilającymi się w ostatnim czasie problemami dotyczącymi szkód powodowanych przez dziką zwierzynę w uprawach rolnych Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych podjął decyzję o wystąpieniu z inicjatywą legislacyjną polegającą na zmianie ustawy „Prawo łowieckie”. Podczas posiedzenia w dniu 13 lipca po konsultacjach ze specjalistami z zakresu szkód łowieckich, ustalono, że niezbędne będzie również przygotowanie projektów nowelizacji ustawy „Prawo ochrony przyrody”, a także zmiana niezbędnych aktów wykonawczych. Pracę ekspertów koordynuje Wiceprezes KRIR Władysław Piasecki.

14 lipca Departament Energetyki Ministerstwa Gospodarki zorganizował w siedzibie resortu drugie już w tym miesiącu spotkanie konsultacyjne poświęcone omówieniu propozycji poszczególnych uczestników sektora biopaliwowego w zakresie zmian w Wieloletnim programie promocji biopaliw lub innych paliw odnawialnych na lata 2008-2014. Biorący udział w wydarzeniu przedstawiciel Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych przedstawił w dyskusji pisemnie zgłoszone uwagi po pierwszym spotkaniu w dniu 7 lipca  dotyczące obecnego kształtu programu. Na podstawie zebranych wniosków Ministerstwo Gospodarki przygotuje kompleksowy projekt zmian programu, który ma być przedłożony Radzie Ministrów do 30 września br.

14 lipca br. w siedzibie Ambasady Szwecji w Warszawie miała miejsce uroczystość pożegnalna, po 3 latach pobytu w naszym kraju, dotychczasowej Pierwszej Sekretarz tej placówki dyplomatycznej pani Niny Larsaeus, w której zakresie pozostawały m.in. kwestie rolne. W wydarzeniu uczestniczył również przedstawiciel Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych, który w imieniu Prezesa Wiktora Szmulewicza podziękował za dotychczasową efektywną współpracę pomiędzy Ambasadą i samorządem rolniczym wręczając z tej okazji pamiątkowy list gratulacyjny.

15 lipca w Biurze Krajowej Rady Izb Rolniczych doszło do spotkania Prezesa Wiktora Szmulewicza z Radcą Rolnym Ambasady Francji w Warszawie Aleksandrem Martinezem. Przewodnim tematem dyskusji był kształt Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku i koncepcje koniecznych zmian w zasadach subsydiowania sektora rolnego i wspierania rozwoju obszarów wiejskich w Unii Europejskiej. Prezes Szmulewicz szeroko przedstawił stanowisko Zarządu KRIR na temat przyszłej WPR. Spotkanie było okazją również do wymiany informacji i spostrzeżeń w zakresie możliwości podejmowania skutecznych inicjatyw na rzecz przyspieszenia wymiany pokoleniowej w gospodarstwach rolnych i zachęcenia młodych ludzi do pozostania na wsi.

26 lipca  z inicjatywy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie członków Komisji Zarządzających Funduszami Promocji Produktów Rolno-Spożywczych. W spotkaniu, oprócz wydelegowanych przez Zarząd KRIR przedstawicieli do prac w w/w Komisjach, udział wziął również Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz.  W związku z upływem roku obowiązywania ustawy z 22 maja 2009 r. o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych zebrani mieli okazję do podsumowania działania funduszy promocji, omówienia bieżącej sytuacji oraz wypracowaniu kierunków działań związanych z promocją artykułów rolno-spożywczych.

W okresie sprawozdawczym przedstawiciele Zarządu KRIR uczestniczyli także w posiedzeniach sejmowej i senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Środowiska, na których omawiane były następujące tematy:
  • 22 czerwca – rozpatrzenie sprawozdania z wykonania budżetu państwa za okres od 1 stycznia do 31 grudnia 2009 r. – udział: Dyrektor Biura KRIR Katarzyna Szczepaniak;
  • 24 czerwca – pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie prawnej odmian roślin – udział: pracownik Biura KRIR;
  • 6 lipca – rozpatrzenie ustawy o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych, sytuacja na rynku chmielu i tytoniu – udział: Członek Zarządu KRIR Robert Jakubiec;
  • 7 lipca – informacja o sytuacji na rynku zbóż oraz przygotowania do działań interwencyjnych w nowym sezonie, realizacja zadań statutowych przez ELEWARR – udział: Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz;
  • 8 lipca – rozpatrzenie sprawozdania Podkomisji nadzwyczajnej o rządowym projekcie ustawy o zmianie ustawy o rybactwie śródlądowym – udział: pracownik Biura KRIR;
  • 21 lipca – informacja o realizacji uchwały Rady Ministrów w sprawie ustanowienia programu pomocy dla rodzin rolniczych, w których gospodarstwach rolnych i działach specjalnych produkcji rolnej powstały szkody spowodowane przez powódź, obsunięcie się ziemi lub huragan w 2010 r. – udział: Członek Zarządu KRIR Robert Jakubiec.

Pozostałe wydarzenia z udziałem przedstawicieli Zarządu KRIR:

• 23 czerwca – X Wlane Zgromadzenie Dolnośląskiej Izby Rolniczej – udział: Wiceprezes KRIR Władysław Piasecki;
  • 30 czerwca – Zwyczajne Walne Zgromadzenie TUW – udział: Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz:
  • 5 lipca – posiedzenie Komitetu Monitorującego SPO „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich -  udział: pracownik Biura KRIR;
  • 12 lipca – uroczystość nieodpłatnego przekazania Pomorskiej Izbie Rolniczej nieruchomości zabudowanej obiektem biurowym – udział: Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz;
  • 21 lipca – konferencja uzgodnieniowa projektu rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie realizacji niektórych zadań ARiMR – udział: Prezes KRIR Wiktor Szmulewicz.

W omawianym okresie Zarząd KRIR występował w następujących tematach dotyczących zarówno analizy aktualnych problemów w sektorze rolnym jak i otrzymywanych do zaopiniowania projektów aktów prawnych:

23 czerwca Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, przekazując Komunikat Lubuskiego Forum Rolniczego dotyczący obrotu gruntami rolnymi, zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem  o ustosunkowanie się do przedstawionych w Komunikacie problemów. Zdaniem Zarządu KRIR przyśpieszenie ścieżki prywatyzacji małych powierzchniowo gruntów rolnych oraz wyjaśnienie zasad ustalania nowych czynszów dzierżawnych na grunty jest bardzo ważne dla rolników, jako uczestników  procesu dzierżawy i zakupu gruntów.

23 czerwca Zarząd KRIR na wniosek Dolnośląskiej Izby Rolniczej wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z prośbą o podjęcie rozmów z Ministrem Finansów w celu umorzenia rolnikom poszkodowanym w wyniku powodzi dwóch pierwszych rat kredytów klęskowych warz z odsetkami na wznowienie produkcji.

28 czerwca, w nawiązaniu do informacji przekazanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz przedstawiciela Ministra Środowiska podczas XIV Posiedzenia KRIR, Zarząd KRIR zwrócił się do Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej o zgodę na przeznaczenie na rekultywację terenów powodziowych poprzez wapnowanie gleb środków finansowych NFOŚiGW.

6 lipca Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz wystosował w imieniu Zarządu KRIR list gratulacyjny do pana Bronisława Komorowskiego w związku z wynikami II tury wyborów prezydenckich, jakie odbyły się w dniu 4 lipca, w wyniku których obejmie on Urząd Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. W wystąpieniu zadeklarowana została jednocześnie chęć uczestnictwa samorządu rolniczego we wszelkich inicjatywach nowego Prezydenta RP w zakresie rolnictwa i obszarów wiejskich.

8 lipca Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, na wniosek Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego, wniósł do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego o podjęcie działań mających na celu umożliwienie przejęcia przez następcę gospodarstwa rolnego zobowiązań z tytułu przyznanej poprzedniemu właścicielowi rekompensaty z tytułu zaprzestania produkcji mleka, a co za tym idzie praktyczne umożliwienie zakończenia działalności rolnej i ubieganie się przez tych rolników o pomoc finansową w ramach działania „Renty strukturalne” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Mając na uwadze niezwykle trudną sytuację rolników poszkodowanych przez tegoroczną powódź, a także zgłaszane samorządowi rolniczemu przez rolników indywidualnych postulaty odpowiadające bieżącym ich problemom, 5 lipca Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego o pilne podjęcie działań legislacyjnych w celu zmiany art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 10 marca 2006 roku o zwrocie podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej poprzez zwiększenie przelicznika odpowiadającego maksymalnej ilości paliwa na 1 ha użytków rolnych, do którego przysługuje taki zwrot, z 86 do 150.

Mając na względzie dyskusję w trakcie spotkania w dniu 7 lipca br. zorganizowanego przez Departament Energetyki Ministerstwa Gospodarki dotyczącego zmian Wieloletniego programu promocji biopaliw lub innych paliw odnawialnych na lata 2008-2014, 9 lipca  Zarząd KRIR, biorąc w szczególności pod uwagę treść, założenia towarzyszące oraz dotychczasową praktyczną realizację programu, a także zakres merytoryczny działalności Krajowej Rady Izb Rolniczych, przedstawił swoje propozycje zmian w programie, w szczególności do Części II dokumentu tj. „Wsparcia dla upraw energetycznych stanowiących surowiec do produkcji biokomponentów”.

12 lipca Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, po konsultacjach z wojewódzkimi izbami rolniczymi, przyjął stanowisko w sprawie nowej klasyfikacji obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania innych niż obszary górskie i obszary ze specyficznymi utrudnieniami. W swoim stanowisku samorząd rolniczy opowiada się za wypracowaniem takich rozwiązań, które pozwolą na zastosowanie wśród kryteriów biofizycznych klasyfikacji ONW odczynu pH gleby oraz jej uziarnienia tj. czynników w sposób bezpośredni determinujących produkcyjność użytków rolnych na terenach nizinnych w Polsce.

12 lipca Zarząd KRIR, przekazując uwagi Lubelskiej Izby Rolniczej, zaopiniował projekt rozporządzenia w sprawie zakresu i sposobu wdrażania strategii krajowej w programach operacyjnych realizowanych na rynku owoców i warzyw.

14 lipca Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, popierając postulat zgłoszony przez Zarząd Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej za wnioskami XII Walnego Zgromadzenia W-MIR III kadencji, zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego o podwyższenie zwrotu podatku akcyzowego za zakupione przez rolników paliwo do najwyższej dopuszczalnej stawki tj. 1,02 zł za litr oleju napędowego. W okresie od wprowadzenia systemu wsparcia w postaci zwrotu podatku akcyzowego za paliwo rolnicze w znacznym stopniu pogorszyła się koniunktura w rolnictwie, w szczególności obniżeniu uległy ceny skupu podstawowych płodów rolnych przy jednoczesnym wzroście kosztów zakupu oleju napędowego. Podniesienie omawianej stawki w niewielkim chociaż stopniu zrekompensowałoby pogorszenie opłacalności produkcji rolnej.

19 lipca uwzględniając uwagi zgłoszone przez Izbę Rolniczą w Opolu, Zarząd KRIR przestawił swoje stanowisko do projektu ustawy o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych.

20 lipca Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych przedstawił Ministerstwu Gospodarki w ramach prowadzonych przez resort konsultacji społecznych swoją opinię do projektu założeń do ustawy o zmianie ustawy o biokomponentach i biopaliwach ciekłych. W przekazanym wystąpieniu Zarząd KRIR postulował na temat konieczności ograniczenia stosowania ulgi w podatku akcyzowym do biokomponentów wytworzonych w Unii Europejskiej z surowców wyprodukowanych na terenie Wspólnoty, a także poparł szereg propozycji przedstawionych do założeń do nowelizacji ustawy przez Krajową Izbę Biopaliw. Poniżej przedstawiamy pełną treść wystąpienia.

Tak jak miało to miejsce w poprzednich okresach sprawozdawczych, tak również i w omawianym okresie kontynuowana była współpraca zagraniczna i rozwój kontaktów międzynarodowych samorządu rolniczego.

24 czerwca  w Brukseli Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz wziął udział w spotkaniu przewodniczących rolniczych organizacji członkowskich Komitetu Copa z Austrii, Belgii, Holandii, Francji, Niemiec, Polski i Wielkiej Brytanii stanowiącym podsumowanie dotychczasowych spotkań bilateralnych i eksperckich, których celem było wypracowanie wspólnych konkluzji w zakresie przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku. Zainicjowane przez belgijskie Boerenbond dyskusje w szczególności miały za zadanie wzmocnienie dotychczasowego stanowiska Copa-Cogeca w przedmiotowej sprawie, a także wymianę opinii na temat roli i kształtu przyszłej WPR w nowej perspektywie finansowej Unii Europejskiej.

W dniach 24-25 czerwca w Brukseli odbyło się posiedzenie Prezydium Komitetu Copa. W obradach udział wzięły niemal wszystkie rolnicze organizacje członkowskie z Polski, w tym Krajowa Rada Izb Rolniczych z Prezesem Wiktorem Szmulewiczem na czele. Wśród najważniejszych punktów obrad znalazła się debata z Komisarzem ds. Handlu UE na temat liberalizacji wymiany handlowej w kontekście rolnictwa europejskiego, a także implementacja w poszczególnych krajach Unii Europejskiej Dyrektywy Rady 2008/120/WE ustanawiającej minimalne normy ochrony świń.

W okresie sprawozdawczym odbyły się trzy Posiedzenia Zarządu, Biuro Zarządu KRIR otrzymało do zaopiniowania 28 projektów aktów prawnych.  Biuro KRIR we współpracy z wojewódzkimi izbami rolniczymi zajmowało się organizacją letniego wypoczynku dla dzieci rolników.