świnka z sianaW dniu 16 maja 2015 r. Krajowa Rada Izb Rolniczych, przy okazji organizowanego przez MRiRW Pikniku Poznaj Dobra Żywność, zorganizowała Piknik Wieprzowy sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Przeprowadzona została kampania informacyjna promująca walory dietetyczne i smakowe oraz spożycie mięsa wieprzowego w postaci różnym wyrobów i potraw.

Celem organizowanej przez KRIR imprezy było zachęcenie do większego spożycia mięsa wieprzowego przez dzieci i dorosłych, zapoznanie z walorami i wartościami odżywczymi produktów wieprzowych czy poznanie znaczenia w mięsa wieprzowego codziennej diecie.

Podczas imprezy odbył się szereg konkursów z wiedzy na temat wieprzowiny, m.in. Wieprzowa Familiada, konkursy plastyczne, konkursy zręcznościowe oraz wiele różnorodnych zabaw tematycznych. Na zakończenie konkursów zwycięzcy otrzymali nagrody sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. W trakcie imprezy wyświetlano materiały informujące o walorach zdrowotnych i smakowych mięsa wieprzowego. Podczas „Pikniku Wieprzowego” na stoisku Krajowej Rady Izb Rolniczych odbywała się bezpłatna degustacja potraw z mięsa wieprzowego, przygotowana przez koło gospodyń wiejskich z Andrespola. Przed namiotem KRIR Monika Goździalska, uczestniczka programu Master Chef i jedna z najlepszych blogerek kulinarnych w Polsce zaprezentowała pokaz kulinarny najlepszych potraw na grilla wraz z degustacją, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem uczestników Pikniku.

Na scenie głównej w ramach Pikniku Wieprzowego zaprezentował się Zespół Pieśni i Tańca „Przyrowskie Nutki”. Zespół, który powstał w 1998 r. wykonał tańce z wielu regionów naszego kraju.

Więcej zdjęć w galerii - zobacz >>>

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Wybierz zawód: