Posiedzenie Komisji Kobiet Copa-Cogeca w Rzymie

W dn. 10-11 października 2025 r. Pani Hanna Chodkowska – Wiceprzewodnicząca Komisji Kobiet COPA-COGECA ¸na zaproszenie przewodniczącej Komisji Pani Francesci Gironi, wzięła udział w nieformalnym posiedzeniu Komisji Kobiet COPA-COGECA, które zorganizowano w związku z obchodami 80-lecia istnienia FAO w Rzymie.

Spotkanie rozpoczęło się w siedzibie Coldiretti, gdzie miałyśmy okazję wysłuchać doświadczeń młodych, włoskich rolniczek, które współprowadzą gospodarstwa wielofunkcyjne.

Przedstawicielki z Hiszpanii, Irlandii, Polski i Włoch przekazały jakie działania na rzecz kobiet wiejskich podejmują ich organizacje. Każda podkreśliła jak ważną rolę odgrywają kobiety na terenach wiejskich. Kreatywność, inteligencja, jak również wrażliwość kobiet niesie ogromy potencjał, ale potrzebujemy odpowiednich narządzi by go w pełni wykorzystać.

Wzięłyśmy udział w wizycie studyjnej w gospodarstwie agroturystycznym, które poza noclegami oferuje również wyżywienie. Dużo surowców dla kuchni jest produkowanych w tym gospodarstwie. Prowadzona jest również zagroda edukacyjna, gdzie dzieci mogą doświadczyć spotkania ze zwierzętami gospodarskimi, wziąć udział w różnych warsztatach.

Drugiego dnia odwiedziłyśmy targ, gdzie rolnicy w sercu Rzymu sprzedają swoje produkty bezpośrednio konsumentom. Fundacja Campagnia Amica organizuje w całych Włoszech miejsca dla sprzedaży bezpośredniej. Takie targi dysponują infrastrukturą techniczną, która umożliwia sprzedaż surowego mięsa, świeżych ryb, owoców morza, serów, pieczywa, owoców, warzyw i całej gamy produktów. Rolnicy zyskują, bo mogą uzyskać cenę wyższą niż u pośrednika, a konsumenci kupują taniej niż w sklepie. Nawiązują bezpośredni kontakt z producentami i mogą poznać sposób produkcji, przygotowania czy przetworzenia danego produktu. Klienci mają również pewność, że produkty, które nabywają są rzeczywiście wytworzone przez sprzedających rolników ponieważ można tam handlować tylko produktami wyhodowanymi czy wytworzonymi we własnym gospodarstwie a rolnicy i produkty są poddawane kontrolom na różnych etapach. Na takich rynkach prowadzone są również kursy gotowania dla agroszefów kuchni, gdzie rolnicy prowadzący agroturystykę mogą nauczyć się jak gotować dla gości wykorzystując lokalne surowce rolne.

W siedzibie FAO odbyło się spotkanie zatytułowane „Rola przedsiębiorczości kobiet w lokalnej gospodarce żywnościowej” Miałyśmy okazję wysłuchać prezentacji rolniczek z różnych krajów takich jak, Bangladesz, Dominikana, Kenia, USA, Hiszpania. Każda z prezentujących podkreślała jak ważna dla kobiet wiejskich jest możliwość zdobycia środków finansowych na rozwój gospodarstw, własność ziemi, ale też dostęp do infrastruktury społecznej na terenach wiejskich, rozwoju kompetencji biznesowych, umiejętności cyfrowych i budowania sieci społecznych, gdzie kobiety mogłyby wymieniać się wiedzą i doświadczeniami.

Bądźmy w kontakcie