Działania Krajowej Rady Izb Rolniczych na rzecz dzieci z obszarów wiejskich

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że co roku jest organizatorem wypoczynku letniego i zimowego dla dzieci rolników objętych rolniczym systemem ubezpieczenia społecznego, których co najmniej jedno z rodziców/prawnych opiekunów  jest ubezpieczone w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego  w pełnym zakresie (tj. jednocześnie w zakresie emerytalno-rentowym, wypadkowym, chorobowym i macierzyńskim) lub pobiera rentę bądź emeryturę z KRUS. Podczas wypoczynku realizowany jest program promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej, który korzystnie wpływa na zdrowie, aktywność i koordynację ruchową, wiedzę oraz motorykę dzieci. Gry i zabawy integracyjne, konkursy nakłaniają do logicznego myślenia, współpracy w grupie oraz nawiązywania kontaktów towarzyskich między dziećmi.

Uczestnicy podczas wyjazdów zapoznają się z różnymi regionami Polski, poznając kulturę, tradycje, historię oraz zabytki poznanych miejsc.  

Kolonie oraz zimowiska dofinansowane są ze środków Funduszu Składkowego Ubezpieczenia Społecznego Rolników.

Wypoczynek organizowany przez KRIR cieszy się ogromnym zainteresowaniem  oraz frekwencją:

    • w  2024 r. z wypoczynku zimowego skorzystało ok. 700 uczestników,     
    • latem ok. 1200 osób,
    • natomiast tegoroczne zimowiska zostały zrealizowane dla ok. 650 uczestników.                                                                                  
 
 

Krajowa Rada Izb Rolniczych realizuje także Zadania z Funduszy Promocji produktów rolno-spożywczych, które mają na celu promowanie polskiej żywności wśród dzieci, młodzieży  i  dorosłych.  Realizacja zadań odbywa się poprzez organizowanie dużych imprez plenerowych, co pozwala na dotarcie z informacją do szerokiego grona odbiorców poprzez różnego rodzaju stoiska tematyczne, degustację a także uczestnictwo w zabawach i konkursach z nagrodami.

W skali roku organizowanych jest ponad 50 takich wydarzeń. Działania te uświadamiają  uczestnikom (w tym dzieciom i młodzieży), że  polskie produkty rolno-spożywcze  są najzdrowsze i warto włączać je do codziennej diety od najmłodszych lat. Dzięki zadaniom organizowanym przez KRIR dzieci, młodzież     i dorośli mają możliwość pozyskania wiedzy na temat właściwości i walorów zdrowotnych polskich produktów (m.in. wieprzowiny, wołowiny, drobiu, mleka, miodów, olejów, warzyw i owoców)  oraz ich roli dla zdrowia.

Głównym celem jest aby konsumenci już od najmłodszych lat zwracali uwagę do jakości surowców z jakich przyrządza się potrawy oraz do  źródeł ich pozyskania.

Prowadzone podczas spotkania działania informacyjno – promocyjne (konkursy z nagrodami o charakterze edukacyjno-zabawowym)  umożliwiają dzieciom    i młodzieży przyswojenie wiedzy oraz zwiększenie świadomości na temat korzyści wynikających ze spożywania wartościowych produktów. Działania tego typu mają na celu wyrobić w dzieciach pozytywne nawyki żywieniowe, a głównie budować lokalny patriotyzm konsumencki, poprzez wybór na półkach sklepowych produktów przygotowanych na bazie polskich produktów wysokiej jakości pochodzących od polskich producentów.

Bądźmy w kontakcie