Susza

gruntyW związku z suszą, która występuje na terenie całego kraju, 17 sierpnia 2015 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Prezydenta RP Andrzeja Dudy oraz Prezes Rady Ministrów Ewy Kopacz z wnioskiem o spotkanie z samorządem rolniczym. Sytuacja rolników obecnie jest dramatyczna. Susza spowodowała, że tegoroczne plony będą zdecydowanie mniejsze i gorszej jakości. W niektórych rejonach o plonach nie ma w ogóle co mówić. Rolnicy już wiedzą, że w tym roku poniosą wielkie straty finansowe. Wielu Wojewodów nie ogłosiło stanu klęski ze względu na obecny stan prawny oparty na danych Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB, który nie stwierdził stanu suszy.

konf. prasowa 14.08.15W związku z klęską suszy, która występuje obecnie na obszarze całego kraju, a w wielu rejonach sytuacja niedoboru wody jest krytyczna, w dniu 14 sierpnia 2015 r., Prezes KRIR zorganizował konferencję prasową, podczas której zwrócił się do Premier RP o wprowadzenie przez Radę Ministrów stanu klęski żywiołowej na terenie całego kraju.

gruntyRolnictwo jest tą gałęzią gospodarki, która w bezpośredni sposób zależna jest od warunków pogodowych. To rolnik jako pierwszy boryka się ze skutkami ekstremalnych warunków pogodowych. W obecnym czasie mamy do czynienia z klęską suszy, która występuje już na obszarze całego kraju, a w wielu rejonach sytuacja niedoboru wody jest krytyczna.

susza2Realizując wniosek z I Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych V kadencji, które odbyło się w dniu 29 lipca 2015 r., w dniu 11 sierpnia 2015 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Administracji i Cyfryzacji w kwestii powoływania komisji do spraw szacowania szkód klęskowych.

suszaRealizując wniosek z I Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych V kadencji, które odbyło się w dniu 29 lipca 2015 r., Zarząd KRIR w dniu 7 sierpnia 2015 r. zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kwestii podjęcia pilnych działań w celu zmiany przepisów dotyczących monitorowania i ogłaszania stanu klęski suszy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w twojej przeglądarce.

 

Zrozumiałem
Wybierz zawód: